Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Autospeciala unică în România care va reduce timpul de așteptare pentru operații. Transportă sânge pe distanțe mari datorită instalaţiei frigorifice speciale

O autospecială de transport sânge, unică în România, care va reduce timpii de aşteptare pentru pacienţii care au nevoie de intervenţii chirurgicale, a intrat în dotarea Centrului de Transfuzii din Bucureşti. Maşina va fi folosită pentru transportul produselor sanguine pe distanţe mari. Sângele este purtat acum în lăzi frigorifice, în maşini normale, care nu pot acoperi distanţe lungi pentru că rezervele se dezgheaţă după trei-patru ore.

de Andreea Petrescu

la 15.03.2023 , 08:49

Mihai Feer, șofer autospecială: Undeva la 2.500 de unități încap în mașină, de sânge. Dacă punem plasmă încape ceva mai mult, masă trombocitară mai puțin. Cu înregistrarea temperaturii se vede la fiecare cinci minute ce temperatură a fost în mașină.

Autospeciala este dotată cu o instalaţie frigorifică specială pentru drumuri lungi.

Andreea Petrescu, reporter Observator: În București este nevoie de foarte mult sânge și este nevoie ca acest sange să fie adus, așadar, din vestul țării, de la distanțe foarte mari, unde o mașină obișnuită, doar cu astfel de cutii în care se transportă unitățile de sânge, nu face faţă pentru că aceste cutii, într-o mașină normală sunt ținute cu rezerve înghețate, rezerve înghețate care țin temperatura optimă pentru sânge doar 2, 3 cel mult 4 ore.

Vezi și

Doina Goșa, director Centru de Transfuzii București: Anterior nu mergeam la distanțe mari. În vestul țării, de pildă, sunt foarte multe centre de transfuzie cum este Aradul, cum este Bihorul, Sălajul, care toate au colectă bună, spitalele lor nu au cerere atât de mare și surplusul pot să ni-l ofere nouă.

Pe acelaşi subiect

Problemă veche de aproape un an, rezolvată 

Noua maşină rezolvă o problemă veche de aproape un an. Centrul de Transfuzii din București a avut până în aprilie 2022 o mașină pentru transportul sângelui, care a fost distrusă într-un accident rutier.

Mihai Feer, șofer autospecială: Un cetățean din București a considerat a considerat să vireze la stânga către Vâlcea fără să se asigure. M-a izbit frontal. M-a izbit în roată, mi-a rupt roata, m-a aruncat pe contrasens, de acolo m-a aruncat către un microbuz de persoane, doar că mașina a fost distrusă în totalitate.

Doina Goșa, director Centru de Transfuzii București: Banii de pe asigurare nici acum nu i-am primit. Plus că sunt mult mai puțini decât ar costa o mașină. Suma pe care ei ne-au spus că ne dau a fost 12.000 de euro.

Autospeciala a costat aproximativ 40.000 de euro, iar banii au venit din donații.

Andreea Petrescu Like

A început ca o joacă în urmă cu aproape 20 de ani și s-a transformat repede în meserie. Undeva pe parcurs a devenit pasiune și chiar o boală pe care nu vreau să o vindec.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Autospeciala unică în România care va reduce timpul de așteptare pentru operații. Transportă sânge pe distanțe mari datorită instalaţiei frigorifice speciale