Antena Meniu Search
x

Video Mai sunt câteva ore până la relaxarea restricţiilor în Bucureşti, iar noua mutaţie Covid a fost descoperită la o şcoală din sectorul 2

Un focar cu noua tulpină de coronavirus a fost confirmat la o şcoală din Capitală! Un angajat al şcolii a fost primul depistat, iar apoi nouă din cei zece contacţi direcţi ai săi au fost şi ei confirmaţi.

de Bogdan Ocnaru

la 24.01.2021, 19:59

Vezi și

Mutaţia Covid ameninţă relaxarea restricţiilor

Direcţia de Sănătate Publică a recoltat probe de la încă 11 persoane. Specialiştii avertizează că relaxarea restricţiilor în Bucureşti ar putea duce la probleme mari, în condiţiile în care noua tulpină e extrem de contagioasă.

Prima confirmare cu noua tulpină în şcoala din sectorul 2 a venit pe 14 ianuarie. Patru zile mai târziu, alţi trei angajaţi, contacţi direcţi cu primul caz, ies pozitivi la testul PCR. Iar vineri, confirmări pentru încă şase persoane. 

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: "Cel mai probabil oamenii au fost infectaţi în urmă cu mai bine de o săptămână. Atunci când mai multe persoane au venit aici la şcoală pentru a trece în catalog notele elevilor"

Nimeni nu călătorise în străinătate, aşa că nu se ştie cum a ajuns noua tulpină aici. Toţi sunt acum în izolare, iar ancheta epidemiologică a fost extinsă la încă 11 persoane. 

Şcoala unde lucrează pacientul infectat va fi închisă şi dezinfectată

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: "Secvenţierea viruslui va fi facută la Institutul Matei Balş din Capitală. Săptămâna viitoare, marţi, cel târziu miercuri, vom putea afla dacă şi alte persoane sunt infectate cu noua tulpină a COVID-19"

Şcoala a fost închisă. Iar mâine va fi dezinfectată cap-coadă. Ministerul Sănătăţii avertizează că e prematur să relaxăm restricţiile.

Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană. 

Iar specialiştii în sănătate publică spun acelaşi lucru.

"Suntem cea mai relaxată ţară europeană"

Octavian Jurma: "În următoarele săptămâni o să vedem o creştere a ratei de infecţie. Care e motivaţia pentru care ne grăbim atât de tare să deschidem tot în condiţiile în care toată UE închide tot? Suntem cea mai relaxată ţară europeană"

Răzvan Cherecheş: "Ce se întâmpă acum în Bucureşti e complet iraţional. Decidem să relaxăm doar pentru că suntem în pădure noaptea şi avem o lumânare în mână şi avem impresia că parcă vedem un pic, un pic mai bine. Nu e adevărat"

Cifrele folosite pentru a justifica relaxarea măsurilor din Bucureşti au fost contestate inclusiv de ministerul Sănătăţii. 

Octavian Jurma: "Incidenţa în bucureşti, de exemplu, a fost obţinută ieri prin scăderea a 35 la sută din cazurile înregistrate, oricum din teste puţine, ca fiind în focare şi nu s-au luat în calculul indicatorului"

"Primarul şi prefectul au decis să ignore recomandările specialiştilor"

Chiar şi aşa, de mâine se redeschid în Bucureşti restaurantele, cinematografele, sălile de spectacole şi sălile de jocuri de noroc la 30 la sută din capacitate. 

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: "Avem o hotărâre de guvern şi aici lucrurile sunt extrem de clare, dacă indicele coboară sub trei, noi trebuie să aplicăm nişte măsuri clare

Răzvan Cherecheş: "Hotărârea de guvern pe care funcţionau scenariile trebuie adaptată pentru că nu mai este actuală. Primarul Nicuşor Dan şi prefectul Berbeceanu au decis să ignore recomandările specialiştilor"

Noua tulpină, B 1.1.7., se transmite cu peste 50% mai repede. Dacă înainte, o persoană infecta 3 oameni, acum infectează 5. Iar fiecare bolnav nou diagnosticat infectează la rândul lui alţi 5. Transmiterea este, practic, exponenţială. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Mai sunt câteva ore până la relaxarea restricţiilor în Bucureşti, iar noua mutaţie Covid a fost descoperită la o şcoală din sectorul 2