Antena Meniu Search
x

Mall-urile s-ar putea redeschide cu multe magazine închise din cauza datoriilor acumulate

Magazinele din mall-uri mor încet, dar sigur, sub povara datoriilor. După trei luni de pandemie, comercianţii au tras linie şi le-a rezultat un mare minus: pierderi de sute de milioane de euro şi zeci de mii de oameni cărora li s-au suspendat contractele de muncă. Mai mult, acum trebuie să plătească şi chiriile pentru perioada în care magazinele au stat închise. Iar asta-i poate închide definitiv.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 04.06.2020, 21:30

Vezi și
  • Proprietarii de magazine reclamă că nu au fost păsuiți de la plata chiriilor.
  • Autoritățile speră să găsească soluții pentru a îmbuna toate părțile.

Petru Chiriac produce şi vinde încălţăminte. Este o afacere românească cu care se mândreşte de peste două decenii. Pandemia l-a lovit în plin. Acum, contabilizează lista problemelor după aproape trei luni în care 13 din cele 15 magazine pe care le deţine au fost închise.

Petru Chiriac, patronul unui producător de pantofi: Chirii pe care trebuie să le plătim, angajați care ne întreabă când începem activitatea și ce bani vor primi, furnizori care întreabă când își vor primi banii, dobânzi la bănci, credite ...

Chiria este marea problemă a tuturor patronilor. Deşi magazinele nu au funcţionat în perioada crizei sanitare, unii proprietari de malluri nu au renunţat să le încaseze bani.

Iar dacă Guvernul nu va lua nicio măsură urgentă, soarta angajaţilor e incertă.

Petru Chiriac, patronul unui producător de pantofi: O să fim obligați să intrăm în insolvență sau chiar în faliment.

Criza sanitară s-a transformat într-o criză economică pentru toată România. Deja semnele se văd în statisticile oficiale.

În aprilie, în plină perioadă de urgenţă, comerţul a suferit o prăbuşire de 20% a vânzărilor faţă de martie.

Cu aproape un miliard de euro tăiaţi din încasări, comercianţii se uită acum către guvernanţi.

În România avem 125 de mall-uri. Dintre acestea, doar 25 i-au păsuit pe retaileri de la plata integrală a chiriei. Restul au facturat chiriile, dar nu au primit pe ele. Trebuie spus că peste 200.000 de români lucrează în magazinele din mall-uri din toată țara și toți se întreabă dacă vor mai avea un loc de muncă după sau intră în șomaj.

Până la găsirea soluţiei salvatoare, toate părţile implicate, patroni de magazine şi proprietari de mall-uri, s-au aşezat la masa discuţiilor. Mediatori au fost parlamentarii şi oficiali din Ministerul Economiei.

Laurenţiu Ilie, proprietarul unui magazin: Ne-am trezit că primim în continuare facturi de la mall-uri pe lunile în care eram închiși.

Alex Moraru, preşedinte fond de investiţii: Nu e vorba că vrem sau nu vrem să scutim chiria pe perioada închisă. Suntem în proces de renegociere cu o grămadă de chiriași.

Următoarea întâlnire va avea loc săptămâna viitoare.

Daniel Zamfir, senator: Îmi doresc să găsiți înțelegere. Producătorii români nu vreau să ajungă în faliment pentru că e rău pentru toată lumea.

Mall-urile se deschid din data de 15 iunie, în cazul în care până la această dată numărul persoanelor infectate va scădea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Mall-urile s-ar putea redeschide cu multe magazine închise din cauza datoriilor acumulate