Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Mâncăm mulţi cartofi, dar, paradoxal, cultivăm tot mai puţini

Cartoful este a doua pâine a românului. Suntem printre cei mai mari consumatori de cartofi din Europa, însă producţia de cartofi din ţara noastră scade de la un an la altul. Trei sferturi din cartofii care se găsesc pe piaţă vin din import în timp ce producătorii români ajung să arunce cartofii la gunoi.

de Redactia Observator

la 22.03.2017 , 20:19

Cartoful este a doua pâine a românului. Suntem printre cei mai mari consumatori de cartofi din Europa, însă producţia de cartofi din ţara noastră scade de la un an la altul. Trei sferturi din cartofii care se găsesc pe piaţă vin din import în timp ce producătorii români ajung să arunce cartofii la gunoi.

90 de kilograme de cartofi mănâncă un român în fiecare an. E o legumă care  nu lipseşte de pe nicio masă, dar începe să lipsească de pe... câmp. Iar la tarabe, producătorii îşi plâng de milă.  

-Nu e vânzare. Puterea de cumpărare e foarte mică.

Vezi și

Şi în Harghita producătorii spun că preţul unui kilogram de cartofi este atât de mic, că nu acoperă nici măcar investiţia.

Pe acelaşi subiect

-Un săculeţ de 10 kile, 8 lei numai. Foarte ieftin. Şi nici aşa nu merge. 

-Era 50 de bani anul trecut. Acuma e 40, chiar 35. Mai avem 8.000 de kilograme de ăla roşu. 

Deşi ei nu vând mare lucru nici la aceste preţuri foarte mici, din marile magazine cartofii nu lipsesc. Doar că mai bine de trei sferturi din ceea ce găsim pe piaţă vine din Polonia, Olanda, Germania, Austria şi Franţa.

Asta în condiţiile în care ţara noastră produce mai mult decât am putea consuma. 

-Din piaţa cartofului, importul acoperă peste 80 %. Sunt stocuri de cartofi şi la momentul în care discutăm, dar nu sunt solicitări şi cereri din partea supermarketului. 

-Acum 4-5- ani aveam 20.000 de ha, acum avem 15.000 în cifrele oficiale. Se importă tuberculi de dimensiuni foarte mari. Tuberculi care nu se regăsesc pe masa cunosumatorului din Vestul Europei. Sunt consideraţi cartofi în afara stasului. 

Pentru a-şi vinde marfa mai uşor, unii s-au specializat pe soiuri care atrag clienţii. Cartofii mov sau cartofii... speciali pentru salată. Şi cartofii noi au apărut la raft, însă vin din import.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Mâncăm mulţi cartofi, dar, paradoxal, cultivăm tot mai puţini