Antena Meniu Search
x

Laptele, branza şi mierea sunt printre cele mai falsificate produse care ajung pe mesele românilor

Cele mai vândute alimente din România sunt şi cele mai falsificate de către producătorii autohtoni.

Vezi și

Cele mai vândute alimente din România sunt şi cele mai falsificate de către producătorii autohtoni. O spune un nou raport al autorităţilor din domeniul sanitar-veterinar. Pentru că se cumpără în cantităţi foarte mari, iar controlele şi sancţiunile sunt insuficiente, producătorii modifică reţetele. Nu de puţine ori, în laborator s-a descoperit că brânza care se vindea ca fiind de oaie conţinea, de fapt, lapte de vacă. Iar carnea de mici era bogată mai mult în zgârciuri şi piele. 

Din dorinţa de a obţine un profit uşor, multe din produsele pe care le punem săptămânal în coş şi apoi le mâncăm nu sunt ceea ce credem sau citim pe etichete. În topul alimentelor cele mai falsificate de producătorii şi procesatorii români pe primul loc este laptele. Pentru costuri mai mici şi profit pe măsură, unii producători îl combină cu apă. 

Tot în laborator, specialiştii spun că tot mai falsificată este şi brânza. În urma analizelor, au descoperit brânză etichetată ca fiind de oaie sau de capră ce avea în compoziţie mult lapte de vacă. 

Şi mierea de albine este cu uşurinţă contrafăcută. În loc de miere de albine 100%, mulţi producători folosesc cantităţi mari de sirop de glucoză. 

Pe acelaşi subiect

Cristina Dumitrescu, şef serviciu Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară: "Trebuie menţionat că aceste falsificări nu pun în pericol sănătatea consumatorilor. Ele sunt mai mult de natură economică şi aduc prejudicii consumatorului din punctul de vedere al informării sale." 

Reţeta tradiţională de mici este de multe ori contrafăcută. În compoziţia ei, unii procesatori pun multă piele şi tendoane. Iar, la mezeuluri mai multă grăsime. 

Timp de un an şi jumătate, specialiştii în sănătate publică  spun că au făcut aproape 15.000 de teste în laborator pentru a-i descoperi pe producătorii care îşi înşeală clienţii. Amenzile pentru falsificare aliementelor sunt între 3.000 de lei şi 40.000 de lei şi retragerea produselor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Laptele, branza şi mierea sunt printre cele mai falsificate produse care ajung pe mesele românilor