Antena Meniu Search
x

Video Mara are doar 650 de grame și luptă pentru viață, la 2 săptămâni de la naștere: "Am încredere în Dumnezeu şi în priceperea medicilor"

Este ziua celor mai puternici bebeluşi, cei născuţi prematur. Anual, peste 15 milioane de copii se grăbesc să vină pe lume, o parte dintre ei şi în ţara noastră. Din păcate, medicii din România sunt obligaţi să facă minuni. Dotările în multe maternităţi lasă de dorit, cum se întâmplă la Timişoara. Chiar şi aşa, lupta doctorilor este una nobilă, iar răsplata ei sunt chiar copiii care vin să mulţumească la ani de zile după ce au părăsit incubatorul. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 17.11.2023, 17:41

Vezi și

Nicholas prinde puteri într-un incubator al secţiei de ATI Neonatologie. A venit pe lume mult înainte de termen și abia cântăreşte un kilogram. Alături de medici, mama îl vegheaza în permanenţă. 

  • Mama copilului: Mai uităm uneori să respirăm, dar ne revenim.

Într-un al incubator, un alt sufleţel luptă pentru viaţă.

Mara are doar 650 de grame, la două săptămâni de la naştere

Pe acelaşi subiect
  • Mama fetiței: Am încredere în Dumnezeu şi în priceperea medicilor. 
  • Iulia Pop, reporter Observator: În fiecare an, la Maternitatea Odobescu din Timişoara se nasc peste 3 mii de copii. 10% dintre ei sunt prematuri, iar 100 au peste 32 de săptămâni. Asta înseamnă că luptă pentru viaţă în secţia de Anestezie - Terapie intensivă. 
  • Gabriela Olariu, șef secție Neonatologie: Astăzi sunt 14 aici, asta însemană copii cu probleme speciale, dar avem peste 35 de prematuri internaţi. 

La această maternitate vin paciente din toată regiunea de Vest a ţării. Cu toate acestea medicii luptă pentru viaţa prematurilor cu aparatură primită din donaţii şi în saloane reabilitate de părinţi. Clădirea este mai veche de un secol, iar instalaţiile şi circuitele medicale nu sunt în cele mai bune condiţii.

  • Mihaela Țunescu, medic Neonatologie: Standardele la care ne facem meseria sunt cele mondiale, dar condiţiile în care lucrăm sunt, aş putea să spun cu mâna pe inimă, ca din secolul trecut. 

Ziua prematurilor a fost sărbătorită şi la Iaşi

La Maternitatea Cuză Vodă cadrele sanitare s-au întâlnit cu familiile copiilor născuţi aici. Printre ei şi Maria, care s-a grăbit pe lume în urmă cu 10 ani. 

  • Maria: Sunt mândră de mine... că exist.
  • Mama Mariei: Avea 1.100 de grame, născută la 28 de săptămâni.
  • Robert Dâncă, manager Maternitate Cuza Vodă Iași: În spital, în ultimii 3 ani de zile, s-au născut 17 mii de copii, dintre care cam 10% sunt prematuri, dintre aceştia cel mai mic a fost de 500 de grame.

În fiecare an, în România se nasc 20.000 de copii prematuri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » Mara are doar 650 de grame și luptă pentru viață, la 2 săptămâni de la naștere: "Am încredere în Dumnezeu şi în priceperea medicilor"