Video Marile branduri de haine îşi mută producţia în România. Care sunt câştigurile pentru ţara noastră
Supranumită croitorul Europei, România produce, anual, milioane de articole pentru colecţiile marilor branduri. 8 din 10 piese vestimentare sunt realizate pentru export, iar numărul ar putea creşte, odată cu exodul retailerilor din Asia. Criza transporturilor îi aduce mai aproape de casă, inclusiv la noi în ţară, unde fabricile de textile au primit deja cereri de la clienţi noi. Rămâne de văzut dacă vor contribui la redresarea industriei, pentru care pandemia a însemnat pierderi de peste un miliard de euro.
Din această fabrică, ies zilnic 700 de sacouri, rochii sau mantouri pe care scrie "made in Romania". Majoritatea sunt produse pentru branduri premium din Marea Britanie, Spania sau Franţa. Aproape un milion dintre modelele care ajung în magazinele Ted Baker, Massimo Duti sau Gerard Darel sunt confecţionate aici. În ultimele luni, fabrica s-a trezit cu cel puţin cinci oferte de la clienţi noi.
Andreea Bulai - inginer fabrică textile: Cu modele noi, cu ţesături, chiar nu am văzut ţesături mai noi, mai sofisticate, mai fine.
O explicaţie ar fi criza transporturilor din Asia
Adrian Băjenaru - director fabrică de textile: S-a ajuns chiar la o triplare a preţului unui container. Dacă acum un an aveam o criză, în sensul că aveau foarte multă marfă produsă, comandată înainte de pandemie şi sosită în depozit, în momentul de faţă, nivelul stocului este foarte jos.
- Noile tendinţe pentru sezonul primăvară-vară, prezentate la Săptămâna Modei de la New York
- Ia, preferată de vedetele de la Hollywood. Două românce "resuscitează" tradiţiile locale, iar printre clienţii...
- Trenul viitorului, conceptul de lux al unui designer francez. 14 vagoane din sticlă şi o grădină cu exponate din...
Sătui să stea în magazine cu vechile colecţii, retailerii părăsesc Asia pentru Estul Europei şi Orientul Apropiat. Astfel, încep să îşi mute producţia din China, Vietnam şi Bangladesh în ţări precum România, Bulgaria, Ucraina, Cehia, Serbia sau Turcia. Aşa se face că, în fabricile din ţară, se lucrează la foc continuu. Comenzile curg, nu şi specialiştii în domeniu.
Mihaela Anghelescu - meşter fabrică textile: Dacă mai sunt oameni care vor să vină în confecţii, noi îi aşteptăm cu drag pentru că este foarte mult de lucru.
Andreea Bulai - inginer fabrică textile: Şi în ianuarie, februarie, deja avem planificarea plină.
Regândirea lanţurilor de aprovizionare a marilor branduri ar putea fi un colac de salvare pentru industria uşoară, lovită puternic de pandemie. 7.800 de fabrici din ţară s-au închis, iar exporturile au scăzut cu 27% faţă de 2019. Şi aici, ne întoarcem tot în Asia, de unde materia primă vine tot mai greu.
Valerica Leonte - director filatură: Trebuie să ne luăm măsuri, să facem comenzile din timp să ne putem desfăşura în condiţii bune producţia, pentru că cerere este.
Mihai Păsculescu - preşedinte Patronat Industrie Textile: Dacă n-ai sursa de materii prime şi tot trebuie să fugi, cel mai apropiat e în Turcia, dar preţurile sunt destul de mari comparativ cu China, n-ai nicio şansă.
85 la sută dintre confecţiile produse în fabricile din România sunt realizate în sistem lohn, adică sunt croite şi cusute la noi în ţară pentru retaileri din străinătate. Comenzile au fost în valoare de 4,7 miliarde de euro, în 2020, aproximativ 7% din totalul exporturilor făcute de ţara noastră.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰