Antena Meniu Search
x

Masa de Crăciun, mai scumpă în acest an. Câţi bani vom scoate din buzunar

Confirmarea vine de la Institutul Naţional de Statistică, care tocmai a publicat cele mai recente cifre privind creşterile de de preţuri. Iar scumpiri vizibile sunt la alimentele de bază.

de Redactia Observator

la 11.12.2019, 14:38

Vezi și

Confirmarea vine de la Institutul Naţional de Statistică, care tocmai a publicat cele mai recente cifre privind creşterile de de preţuri. Iar scumpiri vizibile sunt la alimentele de bază.

Legumele, fructele, carnea, peştele, lactatele, pentru toate am lăsat mai mulţi bani în casele de marcat, luna trecută. În medie, alimentele s-au scumpit, luna trecută, cu 4,9% prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut. De altfel, noi românii cheltuim pentru alimente şi băuturi răcoritoare cei mai mulţi bani din toată Uniunea Europeană.

Adică 28 la sută din totalul cheltuielilor de consum, potrivit Eurostat. Asta în vreme ce media Uniunii este de 12 la sută. Şi nu, nu cumpărăm neapărat mai mult decât alţi europeni.

Ci, pur şi simplu, produsele sunt prea scumpe raportat la puterea noastră de cumpărare. Revenim însă la datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. 

În topul scumpirilor se află şi de această dată cartofii. In ultimul an, preţul lor a crescut cu mai bine de 20 de procente. Motivul îl ştim cu toţii. A fost o vară secetoasă, prin urmare producţia a fost slabă, iar pentru a-şi recupera din pagube, fermierii spun că s-au văzut nevoiţi să ridice preţurile.

Apoi, mai mulţi bani am lăsat la casele de marcat ale supermarkurilor şi pentru legume şi fructe. Citricele, de pildă, s-au scumpit în noiembrie cu aproape 19 procente, prin comparaţie cu finalul anului trecut. Dar şi fructele proaspete au costat mai mult cu aproape 15 procente. de alftel aceste scumpiri sunt efectul dependenţei noastre de produsele importate.

Şi prin urmare de evoluţia cursului de schimb. Iar veştile proaste nu se opresc aici. Pesta porcină a scumpit şi carnea de porc, la mare căutare în această perioadă. În acest caz vorbim despre o creştere a preţului la raft cu mai bine de opt procente.

Ei bine, şi pentru brânza de vacă am fost nevoiţi, luna trecută, să scoatem mai mulţi bani din buzunar. Aici creşterea a fost de aproape 4 procente. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Masa de Crăciun, mai scumpă în acest an. Câţi bani vom scoate din buzunar