Masa de post la Mănăstirea Colilia din Constanța
Postul la mănăstire este fără îndoiala foarte strict, dar atmosfera din lăcaşurile de cult, din acestă perioadă, este unică. La 50 de kilometri distanţă de Constanţa, pe câmpurile din Dobrogea, am găsit Mănăstirea Colilia.
Postul la mănăstire este fără îndoiala foarte strict, dar atmosfera din lăcaşurile de cult, din acestă perioadă, este unică. La 50 de kilometri distanţă de Constanţa, pe câmpurile din Dobrogea, am găsit Mănăstirea Colilia. Aici, postul se ţine cu borş călugăresc şi ghiveci care adună în el aproape toate aromele legumelor de la noi. Măicuţele ne-au primit în bucătăria lor şi ne-au învăţat să-l preparăm. La Colilia, niciun pelerin nu pleacă fără să fie aşezat la masă. Credincioşii învaţă şi cum se ţine cel mai aspru post al anului.
Se spune că nimic nu se compară cu preparatele călugăreşti care ies din mâinile maicilor, în zilele de post. La Colilia, un lăcaş sfânt cu nume de floare, ridicat relativ recent pe câmpurile din apropierea Cheilor Dobrogei, călugăriţele pregătesc prânzul. Borş mănăstiresc şi ghiveci preparat din cât mai multe legume. Pentru borş, legumele sunt tăiate mărunt şi fierte la foc mic. Pentru ghiveci, se aşează într-o tavă şi se bagă la cuptor. Tot la foc blând, pentru a se îmbina aromele.
Clopotul cheamă cele 15 măicuţe ale mănăstirii la rugăciunea care binecuvântează şi masa.
Mănăstirea Colilia are întotdeauna porţile deschise pentru pelerini. De la preotul lăcaşului sfânt află cum trebuie să primească credincioşii cele 40 de zile care preced Învierea Domnului.
De la Mănăstirea Colilia, niciun pelerin nu pleacă fără să fie aşezat la masă. Din puţinul lor maicile dau şi celor care caută aici liniştea şi apropierea de Dumnezeu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰