Video Maşină de spălat ultra-modernă, de 20.000 de euro, stă să ruginească la un spital din Botoşani. Dacă o bagă în priză, totul poate lua foc
N-avem bani, dar cheltuim fără noimă. 20.000 de euro stau şi ruginesc de jumătate de an într-un spital din Botoşani. Vorbim de o maşină de spălat industrială, cumpărată fără ca cineva să verifice dacă poate fi folosită. Pentru că, ghici ce, nu poate. Dacă ar fi băgată în priză acum ar distruge tot sistemul electric din spital.
Mașina cu o capacitate de 30 de litri, cu filtre septice și dotări ultra-moderne a fost adusă din Italia la începutul acestui an.
Andreea Petrescu, reporter Observator: Aceasta este maşina de spălat rufe de aici, de la Spitalul TBC din Botoşani, care într-un final va ajunge la costuri de 150.000 de lei. În acest moment, nu este funcţională.
Adica 91.000 de lei, costul de achiziţie, şi încă 50.000 de lei, bani pentru racordarea la sistemul electric. Doar că sistemul trebuie schimbat complet, pentru că e subdimensionat.
Costel Lupaşcu, manager interimar: Dacă şi celelalte aparate vor funcţiona există riscul instalaţia electrică să se aprindă şi să se ardă, să se distrugă.
De ce a fost achiziţionată maşina de spălat ultra-modernă
Actualul manager spune că vinovată pentru achiziţia proastă e fosta conducere. Nici măcar nu poate returna maşina, din cauza clauzelor contractuale.
Costel Lupaşcu, manager interimar al Spitalului TBC: Dacă noi ca spital nu mai dorim să achiziţionăm acea maşină de spălat, trebuie să-i plătim furnizorului 50% din valoarea cu TVA a preţului pentru acea maşină de spălat.
Tot pe contract dă vina şi fostul director.
Cristina Bahrin, fostul manager: Pur şi simplu, au fost nişte clauze care au fost puse în contract, probabil că e un contract standard. Nu am pus clauza aceea intenţionat.
Pe lista de achiziţii aprobată de Primăria Botoşani maşina de spălat era trecută încă de acum doi ani. Doar că trebuia să fie una mai mică.
Cristina Bahrin, fostul manager: Ca să poţi să asiguri spălarea a 30 de kilograme de rufe odată, a fost o necesitate. Şi diferenţa era de 20.000 de lei, de la 25 la 30 de kilograme.
Ce spun angajaţii despre maşina de spălat
Iar angajaţii care ar trebui să o folosească se uită la ea ca la maşini străine.
Maria Matei, angajata spitalului: Capacitatea e prea mare pentru ce avem noi aici. Pleacă doi bolnavi, îi externează, aduce lenjerie la spălat. Noi trebuie să spălăm acele două lenjerii într-o maşină atât de mare?
Rodica Molocea, angajata spitalului: Nouă ne-ar fi trebuit o maşină sau maşini care au consumul mic, nicidecum atât de mare.
Ca să nu piardă bani, conducerea spitalului spune că acum singura soluţie e să găsească fonduri pentru modificarea sistemului electric, ca maşina să poată fi totuşi folosită.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰