Paturi ultraperformante ATI stau nefolosite la Spitalul CF Witting din Capitală. Un singur pacient cu Covid-19 este internat în secţie

Publicat: 21.05.2021, 06:49.
Actualizat: 21.05.2021, 07:39

Medicul chirurg Laurenţiu Ungurianu a descris situaţia din secţia de ATI a Spitalului C.F Witting din Capitală. Practic, unitatea sanitară are internaţi în total 8 pacienţi, dintre care unul singur în secţia de ATI COVID. Şase chirurgi care lucrau la acest spital au fost detaşaţi la CF 2 din București, în urmă cu două săptămâni.

Paturi ultraperformante ATI stau nefolosite la Spitalul CF Witting din Capitală. Un singur pacient cu Covid-19 e internat în secţie

Arhivă

Un singur pacient cu Covid-19 este internat în secţia de ATI a Spitalului CF Witting şi alţi 7 pe secţii, la peste 300 de angajaţi. Şase chirurgi care lucrau la acest spital au fost detaşaţi la CF 2 în urmă cu două săptămâni, unul dintre ei fiind Dr. Laurenţiu Ungurianu.

"Din data de 5 mai suntem detaşaţi la CF 2, suntem 6 chirurgi din colectivul de chirurgie de 9, doi nu au dorit să se detaşeze şi doamna doctor ginecolog lucrează în altă parte. Este un spital de 330 de paturi, asigurăm practic 11 specialităţi, eram 300 de angajaţi, activitatea era destul de bine reprezentată, spitalul deservea atât pacienţi din cadrul Ministerului Transporturilor, de siguranţă a circulaţiei, activitatea de evaluare, cât şi pacienţi din tot spectrul social şi cu adresabilitate din toate zonele. Lucrul cel mai specific pentru acest spital era activitatea de siguranţă a circulaţiei, referitor la evaluarea lucrătorilor din circulaţia rutieră şi feroviară, aici fiind Comisia Naţională de Siguranţă a Circulaţiei, cea care aviza capacitatea lucrătorilor din transporturile rutiere şi feroviare de a-şi desfăşura activitatea. Activitatea s-a desfăşurat oarecum sincopat, n-aş putea să vă spun exact cum s-a mai desfăşurat în timpul pandemiei, informaţiile din Ambulatoriul în care şi-a desfăşurat activitatea fiind în altă locaţie.

Specialitatea mea este de chirugie generală, munca era armonioasă, activitatea era normală, eram mulţumiţi cu toţii să îngrijim pacienţii. În primul rând, conducerea spitalului trebuia să facă toate demersurile necesare pentru ca activitatea spitalului să se desfăşoare în mod eficient, conform cu legislaţia în vigoare, chiar şi transformarea lui în suport Covid presupunea ca celelalte specialităţi să-şi menţină activitatea şi să deservească pacienţii Covid cu patologii asociate, lucru care nu s-a întâmplat, spitalul nu a fost transformat în spital suport Covid, ci într-o secţie unică de îngrijiri - pacienţi infectaţi cu Sars Cov 2, aşa cum a fost ea intitulată prin decizia conducerii spitalului.

Citește și:

Circuitele mixte ar putea fi făcute, însă aici specialitatea aparţine epidemiologului, DSP-ului, ei trebuie să identifice aceste structuri, noi le-am identificat, le-am propus însă nu am primit o confirmare din partea DSP-ului pentru aceste circuite", a declarat pentru news.ro medicul Laurenţiu Ungurianu.

Dr. Dana Drăgoescu: "Solicităm să fim spital non-Covid"

Dr. Dana Drăgoescu, director medical al Spitalului CF Witting din Capitală, a explicat că au fost făcute mai multe demersuri pentru redeschiderea spitalului şi pentru alţi pacienţi cu alte afecţiuni.

Ultimul astfel de demers a fost făcut în urmă cu o săptămână.

"În total sunt 8 pacienţi, unul în secţia de terapie intensivă, 4 cazuri cu suspiciune de Covid şi trei cazuri confirmate. Spitalul are o capacitate de 320 de paturi. Ultimul este depus joia trecută, în care solicităm să fim spital non-Covid deoarece suntem monopavilionari şi existenţa circuitelor paralele pentru pacienţi Covid şi non-Covid este foarte dificilă, s-ar intersecta în zona de radiologie, drept pentru care am preferat să fim spital non-Covid şi să desemnăm o zonă care să fie o zonă tampon în care să internăm sau să izolăm pacienţii care între timp pot deveni Covid pozitiv, apoi să-i transferăm spre spitale cu specific", a declarat pentru news.ro Dr. Dana Drăgoescu.

"Am avut 5 pacienţi cu boli grave care şi-au pierdut viaţa pentru că nu au putut face controalele la Spitalul Witting"

Directorul medical al Spitalului CF Witting din Capitală a spus că "5 pacienţi pentru că nu au putut intra în spital pentru controale".

"Sunt foarte mulţi pacienţi care sunt non-Covid, care au patologie complexă, care au nevoie de ajutor medical, sunt foarte mulţi, mulţi şi-au pierdut viaţa tocmai pentru că nu au venit la controale, nu şi-au reevaluat starea de sănătate. Trebuie deschise spitalele, şi eu am avut pacienţi care şi-au pierdut viaţa, nu am putut să-i internez, sigur, internarea în alte spitale de asemenea a fost foarte dificilă sau nu a fost posibilă, am pierdut 5 pacienţi pentru că nu au putut intra în spital pentru controale, în general diabetici decompensaţi sau cu insuficienţă cardiacă decompensată, cu boli cronice în stadii avansate. Noi am trimis memoriu către DSP, avizat de medicul epidemiolog, în care ne-am expus toate posibilităţile, sigur că aşteptăm avizul de funcţionare, sigur că ne dorim să redeschidem blocul operator, să redeschidem secţia de chirurgie, nu e plăcut să-ţi vezi colegii cum pleacă la alte spitale ca să poată să-şi facă meseria sau specialitatea. Noi am fost defavorizaţi, nu am avut aviz de funcţionare pentru blocul operator şi pentru secţia chirurgie şi sigur că nu a fost o situaţie plăcut", a mai spus Dr. Dana Drăgoescu.

Unitatea s-ar putea redeschide curând şi pentru pacienţii cu alte afecţiuni

Șeful DSP Bucureşti a explicat jurnaliştilor News.ro că documentaţia depusă de conducerea spitalului pentru a obţine avizul de funcţionare pe noua structură pentru a permite pacienţilor cu alte afecţiuni să intre în spital este însă incompletă.

În acest sens, spitalul va trimite documente suplimentare curând. Chiar şi aşa, spune medicul Oana Nicolescu, o echipă DSP va ajunge vineri la spital pentru a verifica circuitele şi secţiile unităţii sanitare, inclusiv cea de ATI, ceea ce înseamnă că unitatea s-ar putea redeschide curând şi pentru pacienţii cu alte afecţiuni.

Unitatea sanitară a fost desemnată suport Covid la sfârşitul lunii iulie a anului trecut. Spitalul se află în subordinea Ministerului Transporturilor.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.