Video Mașinile Diesel ar putea fi interzise în Brașov, în încercarea autorităților de a elimina poluarea
Fără vehicule Diesel în centrul Braşovului. Este ideea pe care primarul Braşovului a lansat-o în dezbatere publică, pe Facebook. Allen Coliban a citit cu atenţie recomandările unei publicaţii naţionale de Sănătate, iar acum vrea să afle părerea braşovenilor despre această posibilă schimbare.
Postarea de pe Facebook a primarului a dat startul unei noi dezbateri.
Primarul Coliban nu mai vrea Diesel în Brașov
Edilul a citat concluziile unui studiu amplu, privind eficienţa luptei pe care autorităţile o duc împotriva poluării, în marile oraşe din ţară.
Allen Coliban, primar Brașov: "Mă bucură raportul şi concluzia că Braşovul ia măsuri bune în direcţia reducerii poluării. Cred că sunt niște recomandări generale, care trebuie privite într-o secvență, pentru că întâi cred că suntem datori să oferim alternative populației și de-abia după aceea să venim cu măsuri restrictiv"
Potrivit publicaţiei, motoarele Diesel sunt extrem de nocive, iar jumătate din autoturismele care circulă pe şoselele României folosesc astfel de sisteme.
Claudiu Loghin, reporter: "Gradul de poluare creşte în municipiul Braşov, în perioadele cu inversiune termică. Se întâmplă acest lucru în special în condiţiile în care, de jur împrejur sunt forme de relief înalte, iar aerul poluat rămâne pe străzile oraşului"
Primarul spune că interzicerea acestor motoare nu e tocmai o prioritate pentru administraţia locală, câtă vreme transportul în comun nu e integral electric, iar pistele pentru biciclişti nu sunt dezvoltate complet.
Șofer: "E o idee bună, având în vedere că Braşovul e cel mai poluat oraş din ţară şi într-o căldare naturală, deci e de preferat ca Dieselele să rămână cele cu benzină, cu gaz, hibride"
"Șofer: "După părerea mea, ar trebui închis tot centrul, să nu intre nimeni. Zici că faci un centru frumos, pietonal. Indiferent că-i Diesel, că-i electric, nimic, doar RATB-ul"
Specialiștii au stabilit că factorul decisiv în determinarea calității aerului este legat de modalitatea în care se realizează transportul în interiorul orașului. Concret, cu cât sunt mai multe mașini Diesel și vechi, cu atât crește riscul îmbolnăvirii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰