Antena Meniu Search
x

Video Matematica poliţiştilor din Bucureşti: cumpără motociclete de 20.000 de euro şi dau 8.000 de euro pe lună pe revizia lor

Polițiștii din București vor să îşi repare cu 8 mii de euro motocicletele care au costat 20 de mii de euro. Lunar! Cel puţin acestea sunt cifrele trecute în documentele pentru licitaţie. Ministerul de Interne susţine că banii nu sunt doar pentru service, ci şi pentru piese de schimb. Specialiştii spun că şi aşa suma este uriaşă.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 19.04.2022, 19:46

Vezi și

Aproape 8 milioane de euro. Este suma pe care Poliția Capitalei o pune la dispoziție pentru a verifica și repara cele 56 de motociclete din dotare. Serviciile de reparații și mentenanță scoase la licitaţie se întind pe o perioadă de 18 luni, timp în care fiecare motocicletă trebuie să aibă minimum două revizii.

"Este obligatoriu să facem reviziile acestor autospeciale de poliție. Vorbim despre două tipuri de mentenanță. Mentenanța preventivă, cea care rezumă reviziile, şi acea mentenanță reactivă, în situația în care apar anumite reparații, indiferent că vorbim de situații când se defectează o anumită componentă, cât și de cele care pot apărea în urma unor evenimente rutiere", explică Diana Sarca, de la Poliția Capitalei.

8.000 de euro, cheltuiţi lunar pe reparaţii

La un calcul simplu, Poliția Capitalei vrea să plătească aproape 8.000 de euro lunar pentru reparațiile pentru o singură motocicletă. Mult peste prețul pieței, spun specialiștii. "Sunt motoare care au nevoie de o revizie undeva la 10.000 de kilometri. Costurile sunt între 1.000 și 1.200 de lei la reprezentanță. Poți adăuga lunar un extracost de 4-5.000 de lei pentru astfel de piese", este de părere Bogdan Buleandră, specialist moto.

Pe acelaşi subiect

"Sunt foarte mulți bani pentru niște revizii. Fără a avea informații necesare putem să ne punem semne de întrebare", crede şi Gabriel Gîrniță, lider de sindicat.

Ministrul de Interne nu crede însă că există vreo problemă. "Toate aceste achiziții trebuie să se facă respectând procedurile legale în vigoare", afirmă Lucian Bode.

Liderii de sindicat consideră că cei aproape 8 milioane de euro ar fi putut fi folosiţi altfel. "Nu putem să nu ne întrebăm dacă nu ar fi, probabil, mai rentabil în unele situații chiar să fie achiziționate alte motociclete decât ca acestea, cele existente, să fie repartate", sugerează Cosmin Andreica, lider de sindicat.

Cât costă o motocicletă din dotarea Poliţiei Capitalei

"O motocicletă standard ajunge în fază de echipare full pe la 20.000 de euro. Dacă vorbim de motocicleta de Poliție, cred că ajunge undeva pe la 40-50.000 de euro", spune Bogdan Buleandră.

Motocicletele au ajuns în dotarea polițiștilor în anul 2018, atunci când Poliția Română a fost dotată cu aproximativ 800 de autospeciale noi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Matematica poliţiştilor din Bucureşti: cumpără motociclete de 20.000 de euro şi dau 8.000 de euro pe lună pe revizia lor