Antena Meniu Search
x

Medicament important pentru sute de mii de bolnavi din România lipseşte din farmacii

150 de mii de români trăiesc lună de lună cu teama că nu vor putea găsi medicamentul de care depinde viaţa lor. Este vorba despre euthyrox şi siofor folosite în tratamentul problemelor de tiroidă şi care, de 5 luni de zile, nu se mai găsesc în farmacii.

de Redactia Observator

la 12.05.2020, 17:46

Vezi și
  • Majoritatea bolnavilor triesc zi de zi cu speranţă.
  • Medicamentul este de negăsit în farmacii.

Deşi au cerut ajutorul autorităţilor, statul face anchete şi oferă doar.promisiuni neîndeplinite.

De luni întregi, bolnavii de tiroidă iau farmaciile la rând pentru a găsi măcar câteva pastile din tratamentul de care au atâta nevoie.

Vasile Bulumac pensionar: Am făcut rost de trei pastile, cinci pastile pe care trebuie să le dau inapoi, mie mi se pare ca este extraordinar de dificil atata timp cat toată lumea medicală se focuseaza strict pe covid-19, ceilalți nu mai conteaza.

În situaţia domnului Vasile sunt alţi peste 150.000 de români cu boli de tiroidă.

Ca să facă rost de medicamente, oamenii au creat chiar şi grupuri pe reţelele de socializare.

Ana Maria Luca- pacient Deva: Am scris pe Facebook. "Ajutor, Euthyrox. Urgent!" Pentru că mai aveam o singură pastilă. Am din ce mi-au trimis oamenii din Deva, Hunedoara. Mai am cam 27 de pastile, cam aşa, cumulate de la toată lumea. În fiecare zi îmi fac hârtie să pot ieşi afară cu reţeta în mână şi du-te ia toate farmaciile la rând. Sunt farmacii care din uşă îmi spun clar sau dau din umeri. " Nu avem!"

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii: La nivel declarativ, firma care produce Euthyrox aduce același stoc în fiecare lună, ca și înainte de epidemie. Am deschis controale şi anchete pentru a vedea de ce stocul se epuizează atât de repede și nu ajunge la persoanele care au nevoie.

În realitate, majoritatea bolnavilor triesc zi de zi cu speranţa că vor găsi medicamentele în farmacii. Iar apoi trăiesc dezamăgirea şi teama de a nu putea cumpăra medicamentul de care depinde viaţa lor.

Gabriela Dascalu- pacient Braila: În fiecare zi, sau la două-trei zile, mergem prin farmacii şi întrebăm. Medicamentul nu există, farmacistele dau din umeri.

Reporter: În momentul de faţă mai aveţi pastile? Mai aveţi tratament?

Gabriela Dascalu- pacient Braila: Mai am pentru două-trei zile.

Betrice Speteanu- farmacist: Noi primim, doar că primim o cantitate insuficientă faţă de câţi pacienţi şi cereri avem.

Agenţia Medicamentului promite, însă, că din această lună stocurile de Euthyrox se vor suplimenta în farmacii.

Anca Crupariu, purtator de cuvant al Agentiei Naţionale a Medicamentului: Compania a luat măsura de a se livra în trimestrul doi cantităţi suplimentare de Euthyrox. Practic pentru concentraţia cea mai folosită, suplimentarea merge pana la un procent de 30%. În săptămâna aceasta se vor face livrări de la distribuitor către farmacii.

Ministrul Sănătaţii anunţase, încă, de la începutul lunii aprilie că, în scurt timp, criza Euthyrox se va încheia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri sociale » Medicament important pentru sute de mii de bolnavi din România lipseşte din farmacii