Medicii rezidenţi, "liber" pentru a se pregăti în spitale militare sau clinici private
Când 140 de medici rezidenţi se luptă să înveţe meserie de la un singur coordonator, mulţi dintre ei nu reţin nimic. Este realitatea din spitalele universitare româneşti recunoscută azi de Ministerul Sănătăţii. O ordonanţă de guvern va schimba lucrurile.
Când 140 de medici rezidenţi se luptă să înveţe meserie de la un singur coordonator, mulţi dintre ei nu reţin nimic. Este realitatea din spitalele universitare româneşti recunoscută azi de Ministerul Sănătăţii. O ordonanţă de guvern va schimba lucrurile. Medicii tineri se vor putea specializa şi în spitale judeţene, militare sau în clinici private.
Cu peste 7.000 de absolvenţi de medicină care vor începe rezidenţiatul de anul viitor, sistemul medical este pus în faţa unei presiuni uriaşe. Cum până acum nu puteau fi distribuiţi decât în spitale universitare, numărul de rezidenţi alocaţi fiecărui medic cu grad de profesor este unul şocant.
Specialiştii din Ministerul Sănătăţii spun că un coordonator de rezidenţiat nu poate pregăti mai mult de patru sau cinci rezidenţi. Astfel, o ordonanţă de urgenţă adoptată ieri noapte a schimbat regulile.
Răspândiţi în mai multe spitale, rezidenţii ar trebui să aibă mai multe contacte atât cu medicii îndrumători, cât şi cu pacienţii. Coordonatorul de rezidenţiat va putea fi şi un medic primar, nu neapărat un medic cu titlu de profesor universitar.
Şi spitalele private sunt gata să primească rezidenţi. Ba mai mult, spun că pot asigura condiţii mai bune ca la stat.
Nu toţi rezidenţii sunt încântaţi de schimbări. "Nu ştim exact cât de multă pregătire ar avea doctorul care s-ar ocupa de noi în partea didactică", "E bine să fii într-un centru mare, universitar, adică cazuistica e mult mai vastă", "E important să facem un stagiu, poate câteva luni şi într-un spital privat, cumva ca să vedem cumva diferenţele, pentru că e cu totul altă abordare", sunt doar câteva dintre mesajele transmise.
Medicii vor putea opta în ce spital să se specializeze în funcţie de notele de la examenul de rezidenţiat. Salariile lor vor fi asigurate de la buget, însă ministerul vrea să convingă clinicile private să contribuie cu o parte, în cazul rezidenţilor care se specializează acolo.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰