Membrii secțiilor de votare, de la alegerile locale, au așteptat și zeci de ore pentru a preda buletinele de vot
Dacă marii câştigători ai alegerilor n-au dormit de emoţie, membrii secţiilor de vot n-au închis ochii pentru că n-au mai apucat să predea sacii cu buletinele de vot. 35 de ore au stat în picioare până le-a venit rândul, când deja credeau că au fost uitaţi de cei de la Biroul Electoral Central. Haosul nu s-a terminat nici dimineaţă, după predarea sacilor. Iar pentru unii continuă chiar şi mâine.
- Buletinele de vot au fost preluate de polițiști și jandarmi.
- Membrii secților de votare ar putea trece și marți pe la Biroul Electoral Central, pentru a preda tabletele și procesele verbale.
Ce trebuia să fie o procedură scurtă, s-a transformat într-o noapte albă, iar dimineaţa de după vot i-a găsit pe oameni la capătul puterilor. Membrii secţiilor de votare din Sectorul 3 au aşteptat toată noaptea ca poliţiştii şi jandarmii să ridice sacii plini cu buletine de vot.
Membru secție de votare: Nu avem nici voie să plecăm, nu avem voie să facem nimic, trebuie neapărat să stăm aici cum vor ei.
Este ora şapte şi jumătatate dimineaţa şi abia acum buletinele de vot sunt încărcate în maşinile care au venit să le ia. Practic, oamenii stau în sectiile de vot de mai bine de 25 de ore.
La apariţia poliţiştilor şi jandarmilor, oamenii şi-au pierdut cumpătul.
Într-un final, cu toţii au ajuns la centrele de predare, acolo unde haosul a trecut la nivelul următor: cel al predării tabletelor.
Daniela Bratu, operator tabletă: Bineînțeles că toate secțiile care veneau, veneau cu acele microbuze. Coadă de 20, nu puteai să cobori ... S-a alocat un număr foarte mic de oameni. Vreo opt birouri care să preia aceste treburi, sectorul având vreo 200 de secții.
Soluţia românească a fost găsită după ce membrii secţiilor de vot au stat chiar şi 35 de ore în picioare.
Daniela Bratu, operator tabletă: Acuma ne-am programat pentru mâine și plecăm acasă cu tableta, cu ce avem, să venim mâine dimineață să predăm ce avem, telefon, procese verbale. Cât am stat aici i s-a făcut unei fete rău, a luat-o SMURD-ul, nici eu nu mai am mult.
La câţiva kilometri de Capitală, în comuna Berceni, voturile s-au numărat de patru ori pentru că un candidat nu a vrut să accepte înfrângerea.
Gheorghe Covrigea, primar Berceni: Pentru că de câte ori au renumărat, au tot anulat din ele, motivând faptul că nu e ştampila pusă corect. Nu ştiu de ce nu s-a văzut de prima dată când s-a numărat.
După renumărarea voturilor, candidatul PSD a câştigat Primăria, cu o diferenţă de 31 de voturi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰