Video Mese calde în şcoli pentru copiii defavorizaţi, doar în stadiul de proiect
O masă caldă la şcoală, însă pentru prea puţini elevi. Deşi a ajuns deja în al şaselea an, programul prin care copiii din medii defavorizate primesc mâncare caldă a rămas tot în stadiul de proiect-pilot. Şi asta în ciuda faptului că Guvernul a spus de mai multe ori că va fi extins. Dar promisiunile au rămas doar pe hârtie.
Mai mult decât colegii şi învăţătoarea, Marinei îi lipseşte de la şcoală...mâncarea caldă. Cu trei copii şi obligaţi să se descurce din banii câştigaţi ca zilieri, părinţii fac eforturi extraordinare doar să pună pâine pe masă.
Mama: Banii nu prea sunt, să luăm în fiecare zi pachet, sunt trei. Chiar ne-am bucura să mai primească o măsuţă caldă, acolo ce-o fi, dar este bine primit.
Ca ei, sunt sute de alte familii.
Femeie-reporter: Contează mult.
- Un profesor şi-a dus elevii în tabără la Costineşti şi a început să danseze lasciv în faţa lor. Dascălul...
- Elevii vor afla în fiecare vineri, de la DSP, cum va funcţiona şcoala lor în săptămâna următoare. Setul...
- Şcoala, un drum greu pentru copiii fără posibilităţi: Din cauza neajunsurilor, unii sunt nevoiţi să abandoneze
- Cum ar fi dacă nu vi s-ar mai da masa caldă?
- Mai greu.
Fetiţa: - Te-ai bucurat când ai auzit că o să primeşti o masă caldă la şcoală?
-Da.
-Şi colegii ce zic?
-Că este foarte bun.
Rep-mamă: Credeţi că previne şi abandonul şcolar? Sunt familii care ar trimite copiii pentru masa calda?
Probabil că da. Sunt multe familii care au nevoie. Osica de Jos este una dintre cele trei comune din Olt în care copiii vor primi o masă caldă la şcoală.
Simona Pîrvulescu - director şcoală: Dacă s-ar extinde la nivel naţional şi dacă toate şcolile ar primi acest program sunt ferm convinsă că ar fi un lucur nemaipomenit pentru mulţi dintre copii.
Proiectul şi-a dovedit deja eficacitatea.
Simona Pîrvulescu - director şcoală: "La noi s-a redus foarte mult numarul de absente nemotivate".
Tot mai puţine mese calde pentru copiii defavorizaţi
Cu toate acestea în Olt, Teleorman sau Mehedinţi, unele dintre cele mai sărace judeţe din ţară, mai puţin de 1.000 de copii sunt cuprinşi în program. La polul opus, în Sibiu, de exemplu, peste patru mii de elevi primesc o masă caldă. Nu pare să ştie nimeni care au fost criteriile după care s-au împărţit fondurile.
Victor Iacobescu - inspector general ISJ Olt: "Nouă aşa ni s-a transmis, între una şi trei şcoli. Atâta timp cât nu se schimbă regulamentul, nu văd ce altceva am putea face".
La nivelul întregii ţări sunt cuprinşi în total 68.800 elevi, din 150 şcoli, care ar urma să primească în primul semestru al anului şcolar 2021-2022 o masă caldă pe zi. Lista şcolilor a fost aprobată săptămâna trecută prin ordonanţă de urgenţă, iar valoarea alocată asigurării hranei fiecărui elev este de 10 lei/zi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰