Antena Meniu Search
x

Video Şcoala, un drum greu pentru copiii fără posibilităţi: Din cauza neajunsurilor, unii sunt nevoiţi să abandoneze

Putin ne mai desparte de noul an scolar. Părintii sunt deja cu gândul la toate cele necesare pentru cei mici. Din păcate însă, nu toti îsi permit să le cumpere copiilor rechizite sau haine. Dacă la oras, bugetul depășește 1000 de lei pentru un copil, în mediul rural sunt familii întregi care iau în calcul inclusiv abandonul scolar, din cauza neajunsurilor. Pentru ei, singura sperantă sunt donatiile.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 01.09.2021, 16:56

Şcoala, un drum greu pentru copiii fără posibilităţi: Din cauza neajunsurilor, unii sunt nevoiţi să abandoneze

Dacă în marile orașe majoritatea familiilor care au copii la școală scot astfel de sume din buzunar doar pentru haine și rechizite, în mediul rural lucrurile stau cu totul diferit. Familiile cu mulți copii și lipsite de venituri abia își permit să cumpere caiete. De haine nici nu se mai pune problema. Acești șapte copii din Șendreni, județul Iași, sunt crescuți de șapte ani doar de bunică. Femeia nu îşi permite să îi îmbrace pe toți cu haine noi.

Bunică-reporter: -Greu, dar încercăm.

- Aţi fi avut cum să le cumpăraţi la toţi?

- Nu. Nu, ca toate-s scumpe şi n-avem încotro. 

Pe acelaşi subiect

- Renunţaţi la mâncare şi le luaţi caiete?

- Am noroc că am ogradă, păsările.

Reporter-copil: - Erai pregătit de şcoală, aveai tot ce îţi trebuie?

- Nu. Mama nu avea destui bani să ne cumpere. 

9.000 de copii fără posibilităţi

Ca ei sunt mii de familii din mediul rural. Singura lor șansă la o viață mai bună este tocmai școala la care, constrânși de situația economică, renunță. Pentru ei salvarea vine și de la donațiile oamenilor cu suflet mare. 

La Iași, peste 9000 de copii din familii nevoiașe primesc an de an haine și rechizite prin donațiile adunate de părintele Dan Damaschin.

Părintele Dan Damaschin: "Sunt copii care provin din familii cu mari probleme materiale, copii din familii cu 10-12 frati acasa, copii orfani de unul sau ambii parinti, copii abandonati de parinti plecati la munca in strainatate si copii din familii greu incercate, boli grave ale parintilor, cancere, operatii grele si asa mai departe".

Din păcate însă, rămân multe alte familii în imposibilitatea de a le oferi o educaţie copiilor. Aşa am ajuns a treia ţară din Uniunea Europeană la capitolul abandon şcolar. Aproape 20% dintre elevii români renunță la școală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Şcoala, un drum greu pentru copiii fără posibilităţi: Din cauza neajunsurilor, unii sunt nevoiţi să abandoneze