Antena Meniu Search
x

Meseria de coșar, readaptată vremurilor

S-a cam dus vremea meseriilor tradiţionale, însă cele care au rezistat s-au adaptat vremurilor şi au evoluat odată cu tehnologia! Este şi cazul coşarilor. Locul lor a fost luat acum de profesionişti care lucrează cu unelte moderne, camere video şi când se impune, chiar cu drone.

de Redactia Observator

la 06.11.2019, 17:36

Vezi și

S-a cam dus vremea meseriilor tradiţionale, însă cele care au rezistat s-au adaptat vremurilor şi au evoluat odată cu tehnologia! Este şi cazul coşarilor. Locul lor a fost luat acum de profesionişti care lucrează cu unelte moderne, camere video şi când se impune, chiar cu drone. Au studiat în afara graniţelor acesată meserie şi au chiar şi atestat în domeniu.

Cu echipament de protecţie, scule pentru curăţare mecanizate şi echipament de video inspecție. Aşa lucrează acum coşarul modern, care s-a adaptat.

Pentru că se apropie iarna, coşarii au multe cereri, spune Mircea Bălăşoiu, hornar cunoscut în Reghin. Costul unei intervenţii este de 100 de lei, însă clienţii sunt mulţumiţi de fiecare dată.

De cealaltă parte, coşarii tradiţionali, şi aşa puţini, au învăţat meserie din moşi-strămoşi. Nenea Ilie, aşa cum îi spun sătenii din localiatate Monor curăţă hornul doar cu două perii de sârmă.

În locul echipamentului video folosit de coşarii moderni, nea Ilie foloseşte un ciob de oglindă ca sa vadă unde mai sunt probleme.

Pentru doar 30 de lei, hornul e curăţat, iar clienţii mulţumiţi.

Astăzi coşarii tradiţionali îi vezi rar, doar prin cartierele mărginașe ale orașelor sau pe la țară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri sociale » Meseria de coșar, readaptată vremurilor