Antena Meniu Search
x

Meseria de scafandru, periculoasa, dar interesanta

Din adancuri viata se vede mult mai clar sau, dimpotriva, depinde cat de "suparata" este marea. O spun scafandrii de mare adancime, cei pentru care fiecare zi este o provocare

Vezi și

O provocare cu ei, cu meseria si cu destinul. O echipa a Observatorului a fost pentru o zi in misiune cu militarii Fortelor Navale, atat la suprafata, cat si in apa rece a Marii Negre.

La ora 8:30 dimineata nava de interventie "Grigore Antipa" lasa incet in urma portul Constanta si se indreapta spre largul Marii Negre, acolo unde are misiunea de a planta mai multe obiective pentru o competitie. Doi cate doi, scafandrii vor cobori la adancimi diferite. Nu lucreaza niciodata singuri.

"Sa fii scafandru de mare adancime nu-i deloc o meserie usoara. Haideti sa ne gandim doar la echipament, care este ingrozitor de greu. Aceasta casca de protectie cantareste 17 kilograme si 200 de grame", spune Victor, scafandru.

Alin si Dumitru formeaza cea mai tanara echipa de la bord. Au doar 25 de ani fiecare, dar vorbesc despre scufundari la fel de relaxati ca veteranii. "E o presiune imensa care apasa pe tine, costumul ti se subtiaza, te strang toate, dar, in timp, exersand, treci peste anumite bariere".

Pentru cealalta jumatate a echipei ziua are un iz special: Dumitru va cobori pentru prima data la 30 de metri. Alaturi de el va fi si cameramanul Antenei 1, Dan Gecui. Dupa 15 minute, tanarul revine fericit la bordul naveipentru ca a mai bifat un obiectiv. "Cand am facut cursul si l-am terminat mi-am dat seama ca asta e meseria pe care o cautam. Si m-am hotarat sa ma fac scafandru de mare adancime si pana la momentul asta nu regret nimic".

Regrete nu au nici veteranii, nici macar cei care au trecut pe langa moarte. "Si organismul a fost predispus in ziua respectiva, n-a fost bine odihnit si, sa fiu inteles, de la gat in jos am fost paralizat complet", a povestit Cornel Gavril. Acesta vegheaza acum la siguranta colegilor mai tineri. E responsabil de barocamere, adica acele containere in care scafandrii pot sta chiar si o saptamana daca trebuie sa lucreze la mari adancimi. "Hrana si toate astea se dau prin acest sas. E o poarta aici, o poarta la interior, se inchide aia, se deschide asta".

O meserie frumoasa, dar pe care nu o faci fara un strop de nebunie si o mare de pasiune spun scafandrii. O mare pe care o iubesc si o respecta, pentru ca le poate fi prietena, dar si dusman necrutator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Meseria de scafandru, periculoasa, dar interesanta