Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Meseria pentru care Mateea e gata să renunţe la visul de a deveni medic. La doar 15 ani, alege un drum "fără limite", în România

În aviație, cerul este limita. Iar asta o spun toţi cei care privesc pământul de la sute sau mii de metri altitudine. Tinerii au prins tot mai mult drag de planorism sau paraşutism, două sporturi cunoscute la noi în ţară. Unii fac asta doar din pasiune, alții muncesc intens pentru o carieră. 

de Angela Bertea

la 24.09.2023 , 20:15

Tinerii prind aripi şi zboară, la propriu. Mateea, o fată de doar 15 ani din Suceava, a petrecut în ultimele luni mai mult timp în aer, decât pe pământ. Meetingurile aviatice au fascinat-o de când avea cinci ani. 

  • Mateea Ariciuc, cursant: I-am admirat foarte tare pe piloţi şi cât de multe lucruri pot face şi, involuntar, mi-am dorit să fiu ca ei. Te gândești, tu chiar zbori singură! E foarte interesant şi cred că de la un moment dat m-am habituat cu ideea de a zbura, dar tot îmi aduc aminte cât de palpitant e de fiecare dată. Șoseaua are un drum, pe care trebuie să-l respecți, pe când cerul nu are limite, chiar dacă sună clișeic. Am șansa să pot să fac tot ce îmi doresc eu, în limitele aeronavei. 

Când nu zboară, Mateea se pierde printre cifre sau exersează limba germană

Vezi și

Iniţial visa să ajungă medic, acum, în schimb, îşi doreşte să devină pilot. 

Pe acelaşi subiect
  • Mateea Ariciuc, cursant: Am fost la multe concursuri pe matematică și am ajuns inclusiv la etapa națională şi am luat menţiune, iar anul acesta am obținut locul 4 la etapa judeteană la germană. În România nu sunt foarte multe oportunităţi, dar încerc să mă bucur de tot ce poate oferi această ţară, întrucât vreau să rămân în ţară şi deocamdată acum drumul e aviaţia. 

La fel ca ea, şi colgilor le zboară... gândul la o carieră în aviaţie. 

  • Tânăr: Am vrut foarte mult să zbor cu avionul, singur, şi cu prietenii aş vrea. E o pasiune foarte frumoasă şi poţi să devi instructor din chestia asta. De la planor poţi să ajungi la avion ultrauşor şi ulterior, cu examenele luate şi cu experiențe de vreo cinci, şase ani, presupun, ajungi instructor. 
  • Tânăr: Zborul e un lucru pe care foarte mulţi oameni îi pasionează. Când vezi un avion şi când ești mic te uiţi la el. Te distrează. Te gândeşti c-ai putea ajunge şi tu acolo eventual. 

Însă, până atunci, tinerii trebuie să se pregătească temeinic. La aeroclubul din Suceava, micii piloţi trec prin numeroase ore teoretice. 

  • Cristian Spătar, instructor: Cursurile teoretice cuprind un număr de 78 de ore la sală, în care ei învaţă 9 materii, iar la finalul cursurilor vor da un examen din ceea ce au învăţat. 
  • Gabriel Andrei, comandantul aeroclubului Suceava: Sunt tineri care după ce fac cursurile de planor încep să meargă către cursurile de avion să obţină o licenţă de pilot privat, avem deja cinci elevi care au ajuns copiloţi la companiile aeriene.
  • Angela Bertea, reporter Observator: Simţi adrenalină cu adevărat în acest avion fără motor. Suntem la aproape 350 de metri altitudine, este minunat! Ce viteză avem? 100 de km pe oră. 

Cei care nu vor să încerce alte senzații tari pot sări cu parașuta 

  • Angela Bertea, reporter Observator: Vârsta minimă pentru a te înscrie la cursurile de paraşutism este de 16 ani împliniţi, iar pentru planorism 15 ani. 

Tinerii până în 23 de ani beneficiază gratuit de aceste cursuri. 

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Comentarii


Întrebarea zilei
Credeţi că va reuşi Donald Trump să pună punct războiului din Ucraina?
Observator » Ştiri sociale » Meseria pentru care Mateea e gata să renunţe la visul de a deveni medic. La doar 15 ani, alege un drum "fără limite", în România