Antena Meniu Search
x

Video O afacere de zeci de mii de euro. Alex a furat meserie în Spania, apoi a început să lucreze în ţară cu uneltele bunicului: "Îţi trebuie timp şi multă răbdare"

De drag sau de dor, tot mai mulţi români restaurează casele bunicilor. Unii le transformă în locuinţe de vacanţă, alţii se mută definitiv în ele. Însă lucrările nu sunt deloc ieftine - pot ajunge şi la zeci de mii de euro. Vestea bună e că cei care se încumetă la un astfel de proiect pot folosi fonduri europene ca să-şi vadă visul împlinit. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 10.09.2023, 20:53

Vezi și

Locuinţe care au peste un secol de când au fost construite sunt acum refăcute. Cei care le moştenesc sau le cumpără vor să păstreze farmecul caselor tradiţionale. "Astfel de case mai găsim în ziua de azi în special în muzee. Iar în două luni şi aceasta îşi va recăpăta strălucirea de odinioară şi odată cu asta şi amintirile nepreţuite din vacanţele petrecute cu bunicii", spune Diana Speretoiu, reporter Observator.

Viaţă nouă pentru case vechi

Alex Ceauşu s-a îndrăgostit de tehnicile vechi de prelucrare a lemnului şi de restaurarea caselor ţărăneşti. A început meseria în Spania, în urmă cu 15 ani. Reabilita locuinţe vechi, din piatră. De când s-a întors în ţară lucrează doar cu uneltele bunicului. 

"Încercăm să folosim metode cât mai tradiţionale. De-asta şi durează mai mult decât ai face o casă nouă. Casa nouă o face din materiale noi şi o poţi ridica foarte repede. Să readuci o casă veche la viaţă, îţi trebuie timp şi foarte multă răbdare", spune Alex Ceauşu, restaurator.

Pe acelaşi subiect

Alex are proiecte pentru 3 ani

Merge din sat în sat în toată Oltenia şi readuce la viaţă clădiri peste care timpul a lăsat urme adânci. Are proiecte programate pentru următorii trei ani pentru că mulţi oameni de la oraş vor să experimenteze viaţa de la ţară. 

"Domnul de aici stă în Bucureşti şi a cumpărat o casă tot veche şi e destul de frumos. Erau case pe aici, peste tot. Acum mai e una aici, una mai jos. Aici iar nu mai locuieşte nimeni unde a cumpărat domnul", povesteşte un bărbat.

Restaurarea nu este deloc ieftină

Restaurarea nu este deloc ieftină. Meşterii folosesc mult lemn şi piatră. În ultimii ani, preţul lemnului aproape că s-a triplat. Iar o bucată de şiţă, folosită pentru acoperiş, poate costa 3 lei. Pentru o lucrare e nevoie de cel puţin 10.000 de bucăţi. 

"Lemnul nou ajunge undeva la 1.600 – 1.700 lei metrul cub. Pentru casele vechi, cum căutăm noi, la 4.000 lei – 4.200 lei", spune Alex Ceaşu, restaurator.

Cât costă o lucrare completă

Întreaga lucrare, care poate dura câteva luni, se ridică la 20.000 - 30.000 de euro. Dar proprietarii care au case tradiţionale pot obţine şi bani europeni pentru renovare. Însă trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Suma minimă pe care oamenii o primesc e de 5.000 de euro dar ajutorul poate ajunge până la 6 milioane de euro.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » O afacere de zeci de mii de euro. Alex a furat meserie în Spania, apoi a început să lucreze în ţară cu uneltele bunicului: "Îţi trebuie timp şi multă răbdare"