Meșteri dogari în 2020. De la butoaie la jacuzzi
Timpul îşi pune pecetea ireversibil asupra unor meserii altă dată populare. Vorbim despre arta dogăritului, un meşteşug răspândit şi respectat în urmă cu câteva decenii.
- Pe vremuri dogăritul era o meserie bănoasă, însă acum îşi pierde din valoare.
- În plus, nici tinerii nu mai par atraşi de astfel de meserii.
În comuna Tomești, la poalele munților Apuseni, mai există doar câţiva meșteri dogari care se încăpătânează să ducă tradiția mai departe.
În satul hunedorean Dobroț, familia Banciu este una dintre puţinele care încă mai păstrează viu meșteșugul dogăritului. Tată și fiul lucrează cot la cot, iar totul se face manual, cu multă grijă şi migală.
Dorel Banciu meșter popular: Ne pregătim să facem o putină de varză şi o asamblăm pe cercul vechi ca să putem să o terminăm.
La 80 de ani, Cornel e mai pasionat ca niciodată. Şi el a învăţat meseria în familie, încă de când era copil.
Din mâinile pricepute ale celor doi ies numeroase produse, de la butoaie pentru vin până la găletușe pentru murături. Dar meşterii se plâng că nu îşi pot vinde produsele în pieţe.
Dorel Banciu meșter popular: Proces verbal cu un avertisment, fiind la primul, pentru că nu am avut casă de marcat. Eu pun întrebarea statului român care e în drept să îmi dea un răspuns. Eu dacă mă duc o dată sau de două ori în piaţă, e obligatoriu să am casă de marcat?
Pe vremuri dogăritul era o meserie bănoasă, însă acum îşi pierde din valoare. În plus, nici tinerii nu mai par atraşi de astfel de meserii.
Cornel Banciu, meşter dogar: N-am pe cine să mai învăţ. Nepoţii au serviciul lor.
Vasile Chiperi, meșter dogar: Erau 15 familii care făceau butoaie, să zic aşa. Din care, acum să zic, dacă mai sunt două, trei familii.
Ca să reziste pe piaţă, meşterii dogari se adaptează vremurilor. Aşa au ajuns să construiască chiar şi jacuzzi din lemn pentru clienţii cu pretenţii.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰