Antena Meniu Search
x

Video Milioane de coli A4 ies anual pe porţile primăriilor din ţară. Birocraţia în Bucureşti măsoară de 40 de ori înălţimea Arcului de Triumf

În mijlocul promisiunilor de digitalizare, primăriile de sector consumă milioane de coli de hârtie pe an, adunând dosare peste dosare. Un singur funcţionar public ajunge să folosească şi 200 de coli pe zi şi câteva yeci de mii pe an. La unele primării, anul trecut a fost anul cu cel mai mare consum de hârtie de până acum. 

de Redactia Observator

la 09.02.2022, 20:31

Vezi și

Cu plasa plină cu dosare. Aşa a venit acest bărbat la primăria Sectorului 2 pentru a obţine mai multe autorizaţii de construcţie după ce primăria a cerut sute de documente în format fizic.

Cetăean: Depun o autorizaţie de construire.

Reporter: Şi asta presupune câtă hârtie? Tot ce vedem aici?

Cetăţean:Absolut!

Pe acelaşi subiect

Iar toate se trag la xerox şi ajung în final în arhivele primăriilor. Pentru astfel de activităţi, în birourile autorităţilor locale se consumă milioane de coli de hârtie în fiecare an.

Andreea Milea, reporter Observator: Primăria sectorului 6 consuma anual 1.250.000 de coli A4. La un numar de doar 250 de angajaţi, asta înseamna un consum anual de 5.000 de coli pentru fiecare funcţionar public. 

Împreună cu celelalte instutiţii subordonate primăriei de sector, anul trecut au fost folosite nouă milioane de coli. Dacă ar fi puse unele peste altele, ar avea de 40 de ori înălţimea Arcului de Triumf.

Valeriu Bunea, director IT Sector 6: Cea mai mare directie este cea a arhitectului sef unde sunt cert de urbanism si autoriz de constructii unde se consuma foarte multa hartie. 

Doar Direcţia de Asistenţă socială din sectorul 6 a folosit anul trecut un milion de coli. Cum digitalizarea mai are de aşteptat, toate documentele sunt xeroxate, chiar dacă ajung pe mail. 

Angajaţi Primăria Sectorului 6 funcţionară: Tot ce vine pe mail, petitii, le inregistram si le transmitem şi pe mail şi fizic către direcţiile de specialitate. 

Un mail poate să conţină şi 20 de pagini. Peste mia de foi scoase la imprimantă. 

Cetăţean: Dacă mergi sa depui un cert de urbanism in vederea construirii si obtinerii autoriz de construire, o să ai nevoie de vreo 30 de hârtii. Anumite documente le iei de la primărie ca să le depui la primărie. 

La Primăria Sectorul 3, într-un singur an, s-au cumpărat 16 milioane de coli A3 şi A4 în timp ce la Primăria Sectorului 4 au redus costurile pentru hârtie de la 100.000 de lei la 60.000 de lei pe an după ce 95% dintre servicii au trecut în online.

Violeta Boerescu, reprezentant al Primăriei Sector 4: Acest procent rămas reprezinta o zonă pentru acele documente care eliberează pe suport de hartie. Spre exemplu, autorizatiile de construire se eliberează doar pe hartie pentru că aşa este cerinţa. 

Cei care nu se descurcă online pot fi ajutaţi de angajaţii primăriei.

Anca Profitol - funcţionară Primăria Sectorului 4:  Le verificam, pe scanam, le incarcam pe platforma online doar pentru persoanele care nu au posiblitatea, cei în vârstă, mai ales dupa 70 de ani care nu au treabă cu tehnologia.  Avem vreo 3-4 arhive pline. Asa măcar se păstrează aici si daca avem nevoie e mult mai usor sa le scoatem din calculator decat fizic din cutii sau de pe raft. 

Cetăţean: Din păcate hartiile se plimbă şi ti le cer oricum. De ex, la evidenta populatiei depui online si trebuie sa vii si cu originalele. Atunci de ce le mai depunem online? 

La sectorul 2, anul trecut s-au consumat un milion 800 de mii de coli de hârtie. 

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: Au fost 540 de topuri numai pentru certificate de vaccinare. Am fost nevoiti sa creştem consumul de hartie pentru ca a fost un val mai are decat de obicei de decese din cauza pandemiei. 

Primăriile de sector cer modificarea legii arhivelor astfel incat sa mute documentele in format fizic în arhive digitale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Milioane de coli A4 ies anual pe porţile primăriilor din ţară. Birocraţia în Bucureşti măsoară de 40 de ori înălţimea Arcului de Triumf