Antena Meniu Search
x

Viața militarilor români în baza din Kandahar, Afganistan: ”N-am venit aici cu gândul de a ucide, noi ne apărăm”

Afghanistanul este un teren minat. Iar Baza Militară NATO este una dintre ţintele principale ale insurgenţilor.

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 18.03.2018, 21:28

Vezi și

Afghanistanul este un teren minat. Iar Baza Militară NATO este una dintre ţintele principale ale insurgenţilor. În ultimele luni au fost mai multe atacuri. Rachetele sunt trase de la distanţe mici, fără a avea un punct fix de detonare. Iar scopul e de a produce cât mai multe victime. Cele mai multe rachete sunt improvizate şi se opresc în zidurile înalte de protecţie. Odată depistate tragerile se dă alarma. Apoi, există proceduri clare.

Un astfel de atac poate întrerupe oricând, orice activitate. 

Ca să mai uite de pericole, militarii au în bază câte ceva din confortul de acasă. Printre ziduri înalte din beton, avioane militare, maşini de luptă şi mitraliere tot timpul încărcate, sunt şi magazine, săli de mese sau locuri de recreere cu internet gratuit. Iar comunicarea cu familiile este vitală pentru psihicul militarilor.

Caporal Daniel Troneci. Puşcaş lunetist. Este încadrat din 2002 şi este la a treia misiune în Afghanistan. Acasă are o soţie şi două fete. Sunt totul pentru el. Şi nu trece nicio zi fără să le spună că totul e bine. 

Caporal Daniel Troneci: "Cred în Dumnezeu. Şi absolut tot ce ţine de Dumenezeu cred că ajută pe fiecare în parte. Sunt un om credincios nu religios."

În camera lui, Daniel are şi un mic altar. Şi nu este singurul militar pe care încrederea în Dumnezeu îl ajută să-şi ducă misiunile la bun sfărşit. De altfel, credinţă a jurat, cu mâna pe biblie, fiecare om în uniformă atunci când a ales să servească Patria!

În Kaf este o singură biserică. Şi este ortodoxă. Iar preotul e român. La fiecare slujbă, zeci de militari vin să se roage.

Un decor pe care nu-l vezi în fiecare zi. Pistoale şi mitraliere lângă icoane şi cărţi de rugăciune.

Gheorghe Nicolescu, preot militar: "Nu am venit cu gândul de a ucide aici. Noi ne apărăm. Orice creştin nu are gândul acesta de a ucide."

În mica biserică vin la slujbă şi străini. Este duminică. Îmi atrage atenţia un american. Îmbrăcat ca un civil. În timpul citirii Sfintei Evanghelii se aşează în genunchi.  

Barry a trecut la ortodoxie în urmă cu cinci ani. Şi crede că e cea mai bună decizie pe care a luat-o vreodată. 

Baza Militară are şi un teren de fotbal înconjurat de o esplanadă. Pe unul dintre colţuri stă drept un stâlp din lemn. Pe el sunt câteva zeci de indicatoare. Poate cineva vrea să știe în ce direcție să-și trimită gândul spre casă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Viața militarilor români în baza din Kandahar, Afganistan: ”N-am venit aici cu gândul de a ucide, noi ne apărăm”