Ministerul Sănătăţii ar putea reîncepe campania naţională de vaccinare anti-HPV împotriva cancerului de col uterin
Ministerul Sănătăţii ar putea reîncepe campania naţională de vaccinare anti-HPV, după 11 ani de la ultimul program de imunizare, împotriva cancerului de col uterin.
Ministerul Sănătăţii ar putea reîncepe campania naţională de vaccinare anti-HPV, după 11 ani de la ultimul program de imunizare, împotriva cancerului de col uterin. 20 de mii de doze urmează să ajungă în România şi fetele între 10 şi 14 ani ar urma să fie vaccinate. Puţini ştiu, însă, că virusul poate cauza cancer şi la bărbaţi. Ţara noastră este pe primul loc în UE la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin: cinci românce mor zilnic din cauza acestei boli.
Lipsa de informare, lipsa trainingului cadrelor medicale au fost câteva dintre motivele unei companii de vaccinare antiHPV dezastroasă în 2008. Iar asta se vede astăzi în statisticile la nivel mondial şi european.
La fiecare două minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. România se situează pe primul loc din Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, de 6,3 ori mai mult decât media țărilor din Uniunea Europeană.
În top, se află Republica Moldova şi Bulgaria. Iar ţările în care vaccinarea e obligatorie precum Elveţia şi Finlanda, incidenţa bolii este aproape 0.
Aici, însă, intervine cauza prinicipală. Lipsa de informare şi prevenţie. 75% dintre românce nu îşi fac analizele care detectează acest virus, adică testul Papanicolau şi HPV.
Vaccinul e recomadat şi băieţilor, însă trebuie plătit. Acesta costă 650 de lei.
Pentru a beneficia de vaccinarea gratuită, părinţii fetelor cu vârsta între 10 şi 14 ani trebuie să facă o solicitare la medicul de familie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰