Antena Meniu Search
x

Turismul balneoclimateric ar putea renaşte în multe zone din ţară

Pe vremuri, cea mai mare aşteptată vacanţă pentru mulţi dintre români era atunci când mergeau în staţiunile balneare! Numai că cea mai mare parte a acestor locuri au ajuns să fie nişte biete ruine. Ministerul Turismului îşi propune să schimbe asta.

Vezi și

Pe vremuri, cea mai mare aşteptată vacanţă pentru mulţi dintre români era atunci când mergeau în staţiunile balneare! Numai că cea mai mare parte a acestor locuri au ajuns să fie nişte biete ruine. Ministerul Turismului îşi propune să schimbe asta.

În oraşul Ocna Mureş,, din Alba era aşa bine şi frumos, că mii de români se adunau acolo. Dar asta se întâmplă până în '89. Acum, cine să viziteze nişte ruine?

-Stăteau autobuzele, acolo, în faţă la băile alea, de n-aveai loc să treci cu maşinile. Eram copii când mergeam cu părinţii şi ne duceau la băi.

Tanti Maria spune că una dintre fetiţele din localitate s-a recuperat după ce a făcut mai multe băi curative.

Pe acelaşi subiect

-S-a ars la mână şi nu putea mişca mâna de aici şi cu băile alea, deci tendonul ăsta, şi-a revenit înapoi de la baia aia pe care i-am făcut-o.

Chiar dacă nu era o staţiune dezvoltată din multe puncte de vedere, resursele minerale îşi făceau treaba.

-La băile sărate Ocna Mureş veneau oameni în cărucioare sau purtaţi pe braţe şi plecau pe picioarele lor.

În câţiva ani, şi-au propus autorităţile, micul oraş de pe Mureş o să fie din nou unul dintre cele mai importante şi căutate puncte de tratament balnear. Luna viitoare, autorităţile speră să înceapă lucrările în Ocna Mureş.

-Este un proiect în care finanţarea va veni din bugetele judeţene, căutăm şi soluţii din fonduri europene.

Şi autorităţile din Satu Mare vor să reînvie băile din Beltiug. Le-ar fi mai uşor, însă, dacă localitatea ar fi declarată staţiune balneoclimaterică.

-Practic, aici este locul unde au fost fostele băi. Deci, cu această locomotivă se încălzea apa din nişte fântâni de suprafaţă. Una este chiar în spatele pomului.

Băile din Beltiug au funcţionat până în 1986. Au fost demolate cu intenţia de a fi reclădite, doar că la scurt timp a venit Revoluţia şi au fost lăsate aşa.

-De sărbători şi duminica era foarte multă viaţă aici, tineretul se întâlnea aici şi chiar era şi un ring de dans.

-Acum 50, 60, poate 70 de ani, erau clădiri amenajate cu vane, era mijloc de încălzire, pentru că apa nu era caldă, erau aglomerate în timpul verii. Nu aglomerate, ci supraaglomerate.

Anul trecut, sub 10% dintre turiştii care au vizitat staţiunile balneare din România au fost străini.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Turismul balneoclimateric ar putea renaşte în multe zone din ţară