Antena Meniu Search
x

Curs valutar

BUCURIE pentru toţi românii! Cât va avea săptămâna de lucru? Bonusuri URIAŞE pentru weekend!!!

Repausul săptămânal la care au dreptul salariații se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, la inițiativa unui deputat PNL. Proiectul de lege a fost respins de Senat, Camera fiind for decizional.

de Redactia Observator

la 29.10.2015 , 12:29

 Repausul săptămânal la care au dreptul salariații se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, la inițiativa unui deputat PNL. Proiectul de lege a fost respins de Senat, Camera fiind for decizional.

În luna mai a acestui an, Cristian Horia, deputat PNL a depus la Parlament un proiect de lege privind repausul săptămânal.

"Repausul săptămânal nu poate fi mai mic de 24 de ore, care urmează unei perioade de repaus zilnic de 12 ore şi se acordă, de regulă, sâmbăta sau duminica", se arată în propunerea legislativă iniţiată de deputatul PNL.

Articolul continuă după reclamă

Odată cu proiectul se dorește ca angajatorii serioși să plătească legal și corect munca suplimentară și, în plus, totodată s-ar reduce tentația de muncă la "gri".

"Prezenta iniţiativă legislativă este inspirată de realitatea cotidiană. În condiţiile creşterii costului vieţii, orice persoană încadrată legal în muncă doreşte, în primul rând, să câştige mai mulţi bani prin muncă suplimentară remunerată, dublu în condiţiile legiile.

În forma actuală a legii, munca suplimentară nu poate fi efectuată sâmbăta, întrucât codul muncii obligă la repaus săptămânal de minim 2 zile consecutive (art 137, Legea 53/2003). Astfel, în situaţia în care producţia o cere şi se lucrează suplimentar sâmbăta, muncitorii, pe lângă plata dublă ar trebui să fie liberi în ziua de luni. Aceasta anulează însăşi esenţa muncii suplimentare care are drept scop creşterea producţiei pe perioade limitate de timp. Ori scopul muncitorilor este să aibă câştiguri salariale sporite. Trebuie să amintim că munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul angajatului.

Considerăm că modificarea legislativă permite angajatorilor de bună credinţă să plătească corect şi legal munca suplimentară. Permite companiilor româneşti să fie competitive pe piaţa europeană şi reduce tentaţia muncii la gri.

De asemenea, trebuie să avem în vedere că drepturile angajatorilor nu sunt afectate, munca suplimentară putând fi efectuată, în condiţiile legii, numai cu acordul angajatului şi al sindicatului sau reprezentantului legal. În plus, se garantează plata dublă a orelor suplimentare efectuate şi plata integrală a obligaţiilor către stat pentru munca prestată", conform expunerii de motive.

Senatul a respins proiectul de act normativ. Camera Deputaților este cameră decizională.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » BUCURIE pentru toţi românii! Cât va avea săptămâna de lucru? Bonusuri URIAŞE pentru weekend!!!