"Moşii de vară", sărbătoarea de dinainte de Duminica Rusaliilor
Pentru credincioşii din România urmează un nou weekend extrem de încărcat, aceştia sărbătorind atât "Moşii de vară", cât şi Duminica Rusaliilor.
- De "Moşii de vară", oamenii dau coşuri cu ofrande în amintirea celor "adormiţi".
"Moşii de vară" este o sărbătoare care are loc sâmbătă şi prefaţează, practic, Duminica Rusaliilor. "Moşii de vară", sau Sâmbăta Morţilor, este o sărbătoare dedicată pomenirii morţilor.
Conform crestinortodox.ro, de "moşii de vară" în toate bisericile ortodoxe din România se oficiază Sfinte Liturghii, iar apoi au loc slujbe de pomenire a celor trecuţi în nefiinţă.
"Moşii de vară", trecut controversat
"Moşii de vară" reprezintă o sărbătoare care provine din timpuri îndepărtate, însă se consideră că sărbătoarea are la bază atât tradiţii creştine, cât şi păgâne. Însă ambele curente de cult pornesc de la ideea de a oferi ofrande în memoria celor dispăruţi tocmai pentru a cere ajutorul acestora pentru anul ce urmează.
Pe vremuri, însă, oamenii obişnuiau să ofere străchini cu fructe, colaci şi lumânări, iar ulterior această tradiţie s-a adaptat vremurilor până la momentul în care oamenii obişnuiau să ofere exclusiv vin şi cireşe, astfel încât sărbătoarea să preia şi denumirea de "Moşii Cireşelor".
Pomenire generală a morţilor, de "Moşii de vară"
Sursa amintită precizează că, în ziua de "Moşii de vară", în biserici se face pomenirea generală a morţilor. Oamenii se roagă pentru ei, astfel încăt prin rugă şi cântări şi cei care au dispărut dintre noi să se bucure de darurile Sfântului Duh, a Cărui pogorâre este prăznuită în duminica de Rusalii.
Se face amintirea celor dispăruţi dintre noi tocmai pentru că folosim cuvântul "adormire" astfel încât să ne gândim la o stare din care cei dispăruţi să se poată trezi, nu ne gândim neapărat la cei dispăruţi ca trecuţi într-o stare de nefiinţă ci mai degrabă ca trecuţi dintr-un mod de existenţă în alt mod de existenţă.
Oamenii oferă pachete cu ofrande de "Moşii de vară" în special unor persoane despre care ştiu că apreciază pachetele primite şi se pot bucura de ele. În vremurile noastre, se obişnuieşte ca pachetele să conţină atât ceva de dulce, cât şi ceva sărat, ceva de băut, o lumânare, etc.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰