Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Motivaţia pentru sport, o raritate printre români. La 73 de ani, un bărbat spune că doar boala l-a convins să facă mişcare

Doar doi din zece români fac sport. Restul nu sunt interesaţi sau caută scuze: nu au timp, nu sunt motivaţi, nu au chef. Statisticile arată că suntem leneşii Europei la capitolul mişcare. 

de Cristina Filip

la 24.09.2022 , 21:24

Cât de sedentari suntem se vede pe stradă, dar şi în statistici. Aparatele de gimnastică din parcuri ruginesc şi rar le mai foloseşte cineva. Într un astfel de spaţiu face exerciţii şi un bărbat de 73 de ani. El a descoperit beneficiile sportului după ce s-a îmbolnăvit: "Am avut accident vascular şi mişcarea e cea mai bună metodă de îmbunătăţire. M-am luptat şi cu depresia, şi cu lipsa de somn şi mişcarea mi-a facut foarte bine."  

Doar 20% dintre români fac sport

Ca el sunt, însă, foarte puţini. mai exact, doar 20% dintre români fac sport, ne arată ultiumul sondaj la nivel european. "45% dintre români nu fac sport deloc, 17% câteodată şi doar 6% fac mişcare cu regularitate. Asta se traduce prin apariţia unor afecţiuni pe care ajung să le trateze la medic şi pe care ar putea să le prevină prin mişcare constantă", spune Cristina Filip, reporter Observator. 

Vezi și

"Stările de oboseală, rigiditate, persoanele care lucrează foarte foarte mult la birou simt că devin din ce în ce mai înţepenite, spatele lor cedează şi simt chestia asta, iar pentru asta au nevoie de mişcare, exerciţii care să le îmbunătăţească postura", recomandă Costel Cosloc, antrenor de fitness.

Pe acelaşi subiect

De ce nu vor românii să facă mişcare

Ce-i opreşte, însă? Lista de motive pentru a sta pe canapea este mai lungă decât cea cu argumente care să-i facă să se apuce de sport. "Nu prea am timp pentru că muncesc, copiii, plimbări, în rest nu am timp de sală, de sport", spune un român.

Niciodată nu este, însă, prea târziu pentru a ne apuca de sport şi nu trebuie să aşteptăm ca organismul să dea semnale de alarmă. "Lucrez cu tineri de la 15-16 ani, dar am şi persoane în vârstă care ajung sau depăşesc 60 de ani. Varsta nu conteaza pana la urmă. Aş putea spune că astazi e momentul pentru a schimba ceva nu trebuie să aştepţi. De fapt, aş putea spune că ieri a fost momentul", adaugă Costel Cosloc, antrenor de fitness. 

Un antrenament la sală de 20 de minute, de câteva ori pe săptămână, de preferat în prezenţa unui antrenor, ne poate ţine la distanţă de medic. La nivelul Uniunii Europene, media celor care fac mişcare este de 40%. Totuşi, faţă de alţi europeni, românii nu sunt fanii sălilor de fitness. Studiul ne arată că cei mai mulţi preferă exerciţiile în aer liber sau acasă.

Cristina Filip Like

Cred că profesia asta m-a ales pe mine înainte să o aleg eu pe ea. Nu întâmplător.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Motivaţia pentru sport, o raritate printre români. La 73 de ani, un bărbat spune că doar boala l-a convins să facă mişcare