Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video STUDIU: Unul din 5 cupluri căsătorite ajunge la divorţ, în România

Lumea este într-o continuă schimbare, iar odată cu ea, se schimbă şi modul în care ne raportăm unii la alţii. Iubirea pe viaţă, aceea pe care o vedeam la bunicii şi străbunicii noştri, pare ceva imposibil în zilele noastre.

de Redactia Observator

la 07.06.2023 , 17:41

Asta se vede şi în rapoartele Insitutului Naţional de Statisică, care a concluzionat că divorţul devine încet şi sigur un lucru cât se poate de normal. Dacă în primul an după Revoluţie, unu din şase cupluri căsătorite ajungea la divorţ, anul trecut, rata a ajuns la unul din cinci.

Cine ia decizia separării? Femeile, mai mult decât bărbaţii. Numărul celor cu vârstă de până în 30 de ani care au divorţat a fost de 2,3 ori mai mare decât numărul bărbaţilor de aceeaşi vârstă. În medie, cei mai mulţi care divorţează au vârste cuprinse între 40 şi 44 de ani, urmaţi de cei între 45 şi 49 de ani.

Tot mai mulţi români divorţează 

Vezi și

Cine e de vină? Răspunsul e relativ, depinde din care tabără vine. Oricum, potrivit statisticilor, în 10 la sută din cazuri, divorţurile s-au pronunţat din vina soţului şi doar în 4 la sută dintre cazuri din cauza doamnelor.

Cea mai mare rată de divorţ s-a înregistrat anul trecut, în judeţul Argeş, iar cea mai mică, în judeţul Caraş Severin. În ceea ce priveşte motivele care duc la despărţire, dacă ne uităm în vechile documente, pare să se fi schimbat doar modul de exprimare a nemulţumirilor.

Acum mai bine de 100 de ani, divorţul se numea carte de despărţire, iar motivele invocate erau traiul rău, risipirea agoniselii, sau viaţa cu mult amar şi necaz. Acum au rămas cam aceleaşi probleme, doar că le numim incompatibilitate.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » STUDIU: Unul din 5 cupluri căsătorite ajunge la divorţ, în România