Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Muzică de sub pământ

Primele trupe underground au apărut la puţin timp înaintea evenimentelor din 1989. Muzica lor nu era pe placul autorităţilor, astfel că şansele de a cânta altundeva în afara unor beciuri insalubre erau minime.

de Redactia Observator

la 24.09.2014 , 21:25

Primele trupe underground au apărut la puţin timp înaintea evenimentelor din 1989. Muzica lor nu era pe placul autorităţilor, astfel că şansele de a cânta altundeva în afara unor beciuri insalubre erau minime.

În acea perioadă, în underground erau nu doar trupele de rock, ci şi de blues sau jazz. Nişte genuri considerate de comunişti ca fiind dovezi ale atitudinii decadente ale Occidentului.

Să nu credeţi că după decembrie '89 toate genurile muzicale au fost binevenite. Nicidecum. Au prins scenele mari doar trupele de rock mai potolit, iar cluburile şi-au deschis porţile formaţiilor de blues şi jazz. Cine a mai rămas în underground? Trupele al căror mesaj nu este comercial. Trupele care cântă stiluri muzicale mai complicate şi mai greu de înţeles de masele mari. Trupele care nu aduc profit nici managerilor, nici caselor de discuri.

Vezi și

Narcis a luat contact cu lumea underground pentru prima dată în anul 2007, când a devenit solistul unei trupe care nu a rezistat mult în universul subteran al muzicii. Dar nu a stat prea mult pe bară. A înfiinţat rapid trupa Harlequin_Jack, o trupă cu un sound original, din ce spune Narcis.

Este mai mult decât clar că niciun muzician din underground nu se va umple prea curând de bani. Şi asta pentru că, în România, nu există "descoperitori de talente". Şi, de multe ori, atunci când trimiţi un demo unui producător muzical de la noi are toate şansele să se umple de praf pe vreun raft, dacă nu cumva să ajungă direct la coşul de gunoi. Însă acest lucru nu-i demoralizează pe cei din underground.

Până una-alta, dacă vreţi să ascultaţi o muzică neconvenţională, luaţi calea cluburilor de subsol, mici şi uneori prost aerisite. Dar toate dezavantajele vor dispărea în momentul în care trupele vor urca pe scenă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri sociale » Muzică de sub pământ