Video

Nicușor Dan a anunțat câți oameni sunt în pericol, în cazul unui cutremur puternic în București

De Andreea Milea.
Publicat: 08.01.2021, 20:27.
Actualizat: 08.01.2021, 20:31

Cât de tare se va cutremura Bucureştiul în faţa unui seism puternic? Mai periculos ca în 1977, crede Primarul General, care susţine că numărul real al clădirilor cu risc de prăbuşire este de 8 ori mai mare decât cel din actele oficiale. Vorbim despre imobile în care locuiesc 25-30 de mii de persoane. Nicuşor Dan vrea să împrumute un miliard şi jumătate de euro ca să le inventarieze şi să le consolideze.

Este probabil, cea mai mare temere a bucureştenilor. Aproape că nu există zonă în care să nu vedem clădiri şubrede, fisurate sau balcoane care par că se vor prăbuşi. Iar cifrele oficiale nu mai ilustrează realitatea de 20 de ani.

Oficial, în Bucureşti sunt aproape 400 de clădiri încadrate in clasa I de risc seismic, însă la această cifră ar trebui să mai adăugăm altele 3.000, spune municipalitatea. Pentru consolidarea lor este nevoie de un miliard şi jumătate de euro.

Bani pe care Primăria Capitalei nu îi are şi pe care Nicuşor Dan vrea să îi împrumute de la stat.

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Problema cea mai mare este că programul de inventariere a clădirilor cu risc seismic s-a oprit brusc în anul 2000 şi n-a mai fost niciodată continuat sistematic. Noi avem, în afară de acele 400 de clădiri, câteva mii care, dacă ar fi expertizate şi este primul lucru pe care trebuie să-l facem, o să fie încadrate în clasa întâi de risc seismic.
25-30.000 de oameni locuiesc în aceste clădiri.

Zeci de mii de bucureșteni în pericol, în cazul unui cutremur puternic

Vieţile a peste 20 de mii de oameni, care locuiesc în aceste clădiri, dar şi a celor care trec zilnic pe lângă ele, sunt puse în pericol.

Foarte periculoase. Mergi pe trotuar şi cade zidul pe tine.

Şi nu sunt singurele clădiri care tremură înainte de cutremur.

Matei Sumbasacu, fondator Re Rise: 1.500 de clădiri în categorii de urgenţă: U2 şi U3, clădiri care în anii '90 au fost găsite vulnerabile, expertizate şi găsite vulnerabile dar care în '97, după ce s-a schimbat normativele de clasificare a riscului seismic, au fost uitate.

Cele mai multe clădiri neconsolidate sunt în locurile cele mai circulate ale Capitalei.

Mario Kuibuş, arhitect: Cele mai periculoase zone din punct de vedere al riscului seismic îl reprezintă cele din centrul istoric, pentru că sunt clădiri care nu au apucat să fie consolidate după cutremurul din 1977. Va fi cel puţin la fel de problematic.

Primarul general a anunţat că anul acesta va începe din nou inventarierea imobilelor cu risc seismic. Nu mai puţin de 19 mii de clădiri ar avea nevoie de consolidare sau reparaţii masive, potrivit municipalităţii.

Citește și
Social • ieri la 20:35
Foto
Anchetă la INML, după ce cadavrul unui francez a fost predat din greșeală unor americani
recomandari pe a1.ro
”Cea mai tatuată femeie” a cheltuit aproape 50.000 $ să se umple din cap până în picioare cu tatuaje. Cum arăta înainte
Social • ieri la 18:22
Foto
Bloc nou în locul unei case vechi de 100 de ani

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • pe 19.01 la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Horoscop vineri, 22 ianuarie: Racii vor avea parte de zile mai liniștite
pe spynews.ro
Afirmaţie uluitoare făcut de vedetă pe reţelele de socializare: "Aceste femei sunt iresponsabile! De ce naşti al patrulea copil?!"
pe antenasport.ro
Ioana n-a mai suportat umilinţa şi şi-a dat iubitul care o înşela pe mâna poliţiei. Dezvăluirea incredibilă făcută de logodnica acestuia
pe antenasport.ro
Fata vedetei Anamaria Prodan uimeşte din nou! Cum a fost surprinsă fata de 21 de ani pe străzile din Bucureşti
pe antenasport.ro
La puțin timp după ce tatăl lui Sebastian Rulli a suferit un atac cerebral, acesta își revine miraculos
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
23:07 Pfizer a redus livrările de vaccin în unele țări din UE în această săptămână: Şi România este afectată 22:57 Video viral: La sfinţire cu ştampila. Modernizarea a ajuns şi la purtătorii de sutană 22:39 Acord în Consiliul European pentru recunoașterea reciprocă a testelor Covid-19, pe întreg teritoriul UE 22:14 Patru tineri din Teleorman au zburat cu decapotabila de pe şosea: Pasagerii au fost pur şi simplu aruncaţi pe câmp 21:47 Sorin Cîmpeanu a semnat ordinul pentru reducerea numărului de elevi în clasele de liceu 21:44 Observator de bine, 21 ianuarie 2021. Primul transplant renal din acest an în România, un succes 21:33 Știrile zilei, 21 ianuarie 2021. Condiția pusă pentru ca restaurantele și instituțiile de cultură să se redeschidă 21:29 Geanta de pandemie: Constrânşi de restricţii sau de teama infectării, oamenii poată la ei adevărate kit-uri sanitare 21:24 Noul vicepreşedinte, Kamala Harris, a devenit o inspiraţie pentru femeile din toată lumea 21:06 Bombă ecologică pe malul Dunării, mii de oi au fost îngropate pe un câmp din Tulcea
CITEȘTE PE A1.ro
Ce pensie şi ce beneficii va avea Donald Trump ca fost preşedinte al Americii. Ce sumă îi va intra în buzunar lunar
A1.RO
Gabriela Cristea, mai sexy ca niciodată. Cum arată picioarele ei în fustă mini după ce a slăbit peste 25 kilograme
A1.RO