Antena Meniu Search
x

Noul Cod Penal, greu de aplicat

Se schimbă Codul Penal. Iar modificările sunt drastice. Pentru prima dată va exista arestul la domiciliu. Pedepsele pentru anumite fapte au fost reduse, iar prostituţia a fost scoasă din rândul infracţiunilor.

Vezi și

Dar, nu toate vor putea fi puse în aplicare cât ai pocni din degete. Aşa că anchetatorii sau instanţele de judecată se vor lovi de probleme logistice sau procedurale.

Tehnica ar putea lua locul pixului, în curând, chiar şi în justiţie. Noul cod penal vine cu schimbări majore. Astfel, prostituţia va deveni o simplă contravenţie.

Apare şi arestul la domiciliu. O modalitate mai blândă de executare a unei pedepse. Doar că mai greu de aplicat.

În România nu există posibilitatea ca de la 1 februarie arestul la domiciliu să fie gestionat electronic, pentru că din lipsă de fonduri nu au achiziţionat aceste dispozitive.

Pentru asta e nevoie de 5 milioane de euro şi o lege specială. O altă prevedere a codului penal se referă la camera de audieri a suspecţilor. Trebuie să aibă o oglindă cu o singură reflexie şi aparatură de înregistrat audio-video.

Dar când ne referim la o cameră de anchetă, geamul are reflexie pe o singură parte. Investigatorul este cel care vede tot ce se întâmplă în încăperea audierii. Suspectul? Ştie doar că e ascultat şi înregistrat.

Dar, mai puţin de 15 secţii şi inspectorate judeţene de poliţie au aşa ceva.

Chiar şi instanţele de judecată s-ar putea aglomera. Potrivit noii legi anumite tipuri de infracţiuni au pedepse mult mai mici. Iar câteva sute de deţinuţi vor putea face cereri de eliberare pentru că au ispăşit deja maximul de pedeapsă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Noul Cod Penal, greu de aplicat