Antena Meniu Search
x

Video "Nu ai nicio opţiune". Bullying-ul, bucla neagră ce pare fără ieşire pentru elevi. Cum reacţionează părinţii şi ce soluţii există

Un copil din patru e ameninţat în online. Şi unul din zece e jignit, zilnic, pe reţelele de socializare. Nu suntem mereu atenţi la ce fac cei mici când ni se pare că stau cuminţi, în camera lor. Aşa că de cele mai multe ori ne dăm seama prea târziu că ceva e în neregulă. Şi nici nu ştim ce e de făcut când copiii noştri cad victime bullyingului şi agresiunilor din mediul online.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 10.02.2022, 20:59

Vezi și

"Nu ai nicio opţiune, nu ai ce să faci, nu prea ai la cine să te duci. De multe ori, nu prea ai cum să te aperi". Este reacţia oricărui tânăr confruntat cu bullying-ul. Agresiunea este îndreptată, de cele mai multe ori, împotriva celor mai vulnerabili. "Copiii fără o situaţie materială atât de bună sunt batjocoriţi pe subiectul ăsta. Şi ei ştiu chestia asta. Şi de asta tac în punctul ăsta slab. Faptul că ei nu îşi pot permite o pereche nouă de adidaşi sau cel mai nou telefon, sau cea mai în vogă geacă. E o chestie care pe ei îi afectează", explică Rareş Andrei, elev. "De multe ori se atacă pe viaţă socială. Pentru că, să zicem, mulţi dintre noi poate că avem nişte probleme acasă pe care nu vrem să le exteriorizăm. Dintr-o întâmplare se află şi tind să pună punctul pe acea problemă", adaugă Tania Marinescu, elevă.

Bullying-ul, un fenomen amplu în mediul online

Iar bunele intenţii ale părinţilor victimelor sunt, câteodată, mai degrabă dăunătoare. Discută pe grupurile de WhatsApp ale şcolii, cer ajutorul dascălilor. În tot acest timp, din adăpostul anonimatului, agresorii devin şi mai virulenţi. "Propriu zis, nu ştii cine îţi dă bully. Sau nu ştii cine e persoana care te contactează. Şi atunci, agresorii au falsa senzaţie că sunt în siguranţă", spune Petru Miu, elev. "După ani de zile în care, de exemplu, am primit bullying, după aproximativ 5 ani mama a aflat ce s-a întâmplat de-adevărat. A fost şocată, dar nu avea ce să facă în contextul acela. Pentru că de multe ori face mult mai rău", povesteşte Tania Marinescu.

"Mediul online este încă destul de necunoscut pentru părinţi. De aceea, poate încă nu ştiu cum să îşi ajute copiii. Li se pare că este o problemă din telefon. Or să continue să vorbească cu părinţii şi asta face mai multe probleme pentru copii la şcoală", crede Bianca Gătejescu, elevă.

Pe acelaşi subiect

Studiu: 6 din 10 copii sunt abuzaţi online. Efecte dramatice

Un studiu făcut de organizaţia World Vision arată că aproape şase din zece copii spun că sunt abuzaţi online. Nerezolvate la timp, şicanele, jignirile sau ameninţările pot avea un efect devastator asupra victimelor. "Distrug sau contribuie la distrugerea imaginii de sine, a stimei de sine", afirmă psihologul Sorina Dumitrescu, consilier şcolar.

Recomandările psihologilor pentru părinţi şi copii

Activitatea online a copiilor ar trebui monitorizată îndeaproape de părinţi, spun psihologii. Copiii ar trebui încurajaţi să vorbească despre problemele pe care le au. Şi pentru că nu toţi părinţii ştiu ce au de făcut, e nevoie de ajutor şi de la psiholog sau consilier şcolar. Întrebată cum şi-a protejat copilul, o femeie răspunde: "Nu am ştiut, nu ştiu. Se protejează singur, dar oricum, nu e o idee foarte bună. Adică şi tehnologia asta avansată are avantajele şi dezavantajele ei". Un bărbat crede că în astfel de situaţii ar trebui să intervină "în primul rând autorităţile. E problema lor. Adică, cât şi a noastră, bineînţeles".

Din 2020, în România funcţionează, în cadrul inspectoratelor de poliţie, un birou pentru siguranţă şcolară. La nivelul judeţului Dolj, potrivit reprezentanţilor instituţiei, anul trecut nu s-au înregistrat sesizări de cyber bullying. E şi principalul motiv pentru care poliţiştii ajung să intervină abia atunci când abuzurile online se transformă în agresiuni fizice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » "Nu ai nicio opţiune". Bullying-ul, bucla neagră ce pare fără ieşire pentru elevi. Cum reacţionează părinţii şi ce soluţii există