Antena Meniu Search
x

Video Număr record de cereri de debranșare, în București. Cât costă să renunți la sistemul centralizat de termoficare

Sătui de stat în frig şi de făcut duşuri reci, bucureştenii fug de sistemul de termoficare. Anul acesta avem un număr record de cereri de debranşare. Totul după ce ultimii doi ani au fost un chin pentru clienţii Termoenergetica. Totuşi, deşi cererile sunt multe, debranşări nu prea. Angajaţii companiei de termoficare au reuşit să deconecteze până acum doar 500 de clienţi. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 09.09.2022, 21:20

Vezi și

În doar patru luni, mii de bucureşteni au decis că au suportat suficient. 

Andreea Milea, reporter Observator: De la mijlocul lunii aprilie şi până acum, Termoenergetica a primit peste 3.000 de cereri de debranşare. Pe lângă acestea, au rămas nesoluţionate de anul trecut alte peste 300 de solicitări. Compania de termoficare are obligaţia să le rezolve pe toate, până la 1 octombrie. 

Adică atunci când Termoenergetica va începe probele în reţea, deci niciun client nu va mai putea fi deconectat. 

Claudiu Creţu, director Termoenergetica: Este mult, din păcate. 3.000 nu au fost niciodată. În anii precedenti erau undeva la 1.500 - 2.000. Asta se întamplă din cauza calitătii serviciului. 

Pe acelaşi subiect

Debranşarea de la Termoenergetica merge ca întreg sistemul

Doar 500 de clienţi şi-au văzut problema rezolvată până acum. Alţii 1.500 au plătit firme private să se ocupe de asta, ca să nu stea trei luni pe listele de aşteptare la Termoenergetica. 

Claudiu Creţu, director Termoenergetica: Deci sunt si persoane care se debransează de capul lor.  Noi transmitem către organele in drept, sunt sancţiuni, amenzi în acest sens. 

 Acum, alţi 1.000 de bucureşteni stau şi aşteaptă.

Reporter: Există şanse să fie debransate şi aceste persoane într-o săptămână?

Claudiu Creţu, director Termoenergetica: Dacă îndeplinesc condiţiile legale şi totul este în regulă, da. 

Cele mai multe solicitări vin din Sectoarele 5, 6 şi 2, acolo unde sunt capetele de coloană, iar agentul termic ajunge cu ţârâita. Robert a depus cerere de debranşare anul trecut, însă abia anul acesta şi-a pus centrală. 

Robert Manea, client debranşat: Tocmai prin septembrie am reuşit să primim toate aprobările. Ne-a costat undeva la 2.700 de euro cu tot cu centrală. 

Reporter: De ce aţi ales să vă debranşaţi?

Robert Manea, client debranşat: Că muream de frig. Era frig, nu aveam apă caldă deloc, nici vara, nici iarna. 

Debranșarea de la sistemul de termoficare din București nu e chiar ieftină

Trebuie 250 de lei pentru analiza dosarului, apoi taxa de 2.200 de lei pentru debranşarea propriu-zisă la care se mai adaugă preţul centralei şi costurile pentru punerea în funcțiune. Cine n-are banii rămâne cu apa încălzită pe aragaz şi o haină în plus iarna. 

De cealaltă parte, primarul general n-are nicio grijă

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Avem un bebeluş şi medicul i-a recomandat soţiei să ţină mai frig în casă ca să mănânce mai puţin să nu aibă reflux. 

Iar directorul Termoenergetica aşteaptă ca încălzirea globală să rezolve problemele Capitalei. 

Claudiu Creţu, director Termoenergetica: Dacă va fi o iarna grea, sunt probleme, dar în Bucureşti o iarna grea din 2017 nu am mai avut. Încalzirea globală ne salvează.

Dacă primăria din Bucureşti crede că oamenii se vor rebranşa pe măsură ce sistemul de termoficare va fi reparat, cea din Braşov i-a convins pe locuitori ieftinind cu aproape un sfert gigacaloria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Număr record de cereri de debranșare, în București. Cât costă să renunți la sistemul centralizat de termoficare