Antena Meniu Search
x

O carte-comoară recuperată la Piatra Neamț

O carte extrem de rară, din patrimoniul cultural italian a fost descoperită la Piatra Neamţ. Un tânăr încerca să o vândă pe internet, pentru patru mii de euro. Afacerea i-a fost stricată însă de poliţiştii care au intrat pe fir şi au "salvat" opera.

Vezi și

O carte extrem de rară, din patrimoniul cultural italian a fost descoperită la Piatra Neamţ. Un tânăr încerca să o vândă pe internet, pentru patru mii de euro. Afacerea i-a fost stricată însă de poliţiştii care au intrat pe fir şi au "salvat" opera. 

Vorbim de o carte religiosă, editată în 1619 şi care a dispărut din biblioteca de Napoli. Lipsa cărţii, însă, nu a sesizat-o nimeni. cel puţin, nu înainte ca poliţiştii noştrii să semnaleze. găsirea ei. Acum italienii şi-au dat seama că le mai lipsesc încă cinci volume din aceeaşi colecţie rară.

Una dintre cele mai cunoscute opere printre credincioşii catolici, după Biblie, a apărut. ca prin minune, de la Napoli, direct la noi în ţară. Mai exact la oferte. Pe internet. Un tânăr din Piatra Neamţ şi-a găsit în cartea religioasă. credinţa într-o afacere profitabilă. Una de patru mii de euro. Aşa că nu a stat mult pe gânduri şi a scos opera tipărită în secolul 17 la vânzare.

Este, sigur, aşa cum în epocă erau majoritatea cărţilor, cărţi cu profil religios şi corespunde practic tipului de tipărituri care apăreau în vremea aceea.

Astăzi, în lume, mai există doar câteva exemplare. Iar poliţiştii din Piatra Neamţ şi-au dat seama că opera religioasă, scrisă în limba latină, nu ar avea ce căuta la anunţurile de vânzare.

Au identificat şi ridicat în vederea indisponibilizării o operă a autorului Toma de Aquino, editată în anul 1619, Roma.

Tânărul care a dat anunţul le-a spus anchetatorilor că volumul l-ar fi primit de la mama lui. Femeia ar fi fost recompensată cu opera extrem de rară, de o bătrână pe care o îngrijise timp de câţiva ani, în Italia. O fostă bibliotecară a Vaticanului.

Autoritatile italiene nu au avut nici cea mai mică ideea despre dispariţia operei. Ba mai mult, abia acum au descoperit că din bibliotecă le lipsesc şi celelalte cinci volume ale operei.

Fiind revendicată de o instituţie, ea trebuie restituită proprietarului de drept.

Tânărul care a vrut să vândă cartea este cercetat pentru deţinere şi comercializare a unui bun din patromoniul altui stat şi riscă până la 3 ani de închisoare

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » O carte-comoară recuperată la Piatra Neamț