Video O clădire de patrimoniu din centrul Capitalei a devenit raiul traficanţilor de etnobotanice. "Ne e frică să trecem pe aici, sincer vă zic"
Clădirile de patrimoniu, abandonate în centrul Capitalei, au devenit raiul traficanţilor de droguri. vând la orice oră din zi şi din noapte, mai ales etnobotanice. Oricât de des le bat poliţiştii la uşă, vânzătorii se regrupează şi o iau de la capăt. Unele cuiburi de traficanţi sunt la doar câteva sute de metri de secţiile de poliţie.
Este miezul zilei. O clădire aparent abandonată se transformă într-un furnicar. În doar jumătate de oră, opt bărbaţi bat pe rând la uşă, intră şi ies după câteva minute.
Reporter: Dar ce se întâmplă aici în clădire?
Consumator: Ăăăă...ceva retrocedare.
Nici vorbă. Dărăpănătura cu uşi ruginite, alese intenţionat din fier ca să ţină piept mascaţilor, este raiul dependenţilor.
- Suferința unei mame, după ce fiul de 13 ani a murit după o supradoză de droguri, în Anglia. ”Nu-l voi vedea...
- La doar 13 ani, un adolescent a murit după o supradoză de droguri, în UK. Substanţele interzise i-ar fi fost...
- Şapte şoferi prinşi drogaţi la volan, în Prahova. În unele cazuri aparatele au indicat consum de cocaină,...
Martor: Se strâng acolo la aia, bagă d-alea şi gata.
Reporter: Se opresc mulţi pe la uşa aia pe acolo?
Martor: Da, se opresc mulţi. Zilnic. Vin şi maşini d-astea de lux.
Un tânăr abia ieşise din clădire. Avea şapcă pe cap, ochelari de soare, iar în mână - un pachet mic învelit în aluminiu. La vederea camerei, încearcă să-l ascundă în ghiozdan însă aproape îl scapă.
Nu suntem la periferia Capitalei. Ci chiar în centrul oraşului. Pe strada Maximilian Popper, <intră hartă> aproape de Bulevardul Unirii. La 300 de metri distanţă de secţia 10 de poliţie. Un minut de mers cu maşina între cei care fac legea şi cei care o încalcă.
Consumatorii îşi fac veacul în mijlocul Bucureştiului
În dreapta este un cămin de bătrâni, farmacie cabinete medicale şi veterinare. De cealaltă parte străzii peisajul se schimbă complet. În această clădire pare greu de crezut că poate să locuiască cineva. Însă este tranzitată de zeci de ori pe zi. Cinci camere de supraveghere sunt montate şi orientate către toate unghiurile străzii. Oamenii care stau în zonă sau lucrează acolo sunt speriaţi. Nu de puţine ori consumatorii au fost agresivi.
Reporter: Ştiţi să fie probleme aici pe stradă cu băieţii ăştia cu drogurile?
Localnic: Da, sunt. Dar nimeni nu vorbeşte. Intră, ies. I-a luat lănţişorul unei doamne de la gât, lucrează acolo.
Reporter: Sunt şi agresivi? Uneori da.
Localnic: Ne e frică să trecem pe aici, sincer vă zic. Îmi este frică.
Şi îngăduinţa autorităţilor faţă de cei care deţin clădiri îi ajută pe traficanţi. De obicei proprietarii aşteaptă ca ele să se dărâme ca apoi să poată să construiască clădiri noi, fără să aibă multă bătaie de cap cu autorizaţiile
"În zona respectivă, au fost vreo cinci acţiuni punctuale. Sunt anumite case abandonate. Persoanele respective, neavând locuinţe, se aciuează acolo şi îşi fac câte un cuib unde se droghează, vând droguri. Când sunt depistaţi declară că le aveau pentru consum propriu. Încearcă cumva să pozeze în consumatori ştiind că legistlaţia este mult mai blândă cu cei care consumă decât cu cei care vând. Dacă ar fi cumva securizate, nemaiputând avea acces acolo cu siguranţă s-ar diminua acest fenomen.Sunt cele mai ieftine droguri de pe piaţa din România. Preţul unui astfel de pliculeţ pleacă de la 10-15 lei. Foarte mulţi consumatori de heroină, având preţul mai scăzut, au migrat de la heroină la aceste substanţe", a spus un ofiţer antidrog.
Piaţa etnobotanicelor înfloreşte. După canabis, sunt pe locul doi la consum în România. Sunt mai ieftine, dar provoacă mai repede dependenţă, iar efectele asupra sănătăţii sunt dezastruoase. "Au manifestari paranoide în care li se pare că sunt urmăriţi tot timpul, că au anumite vietăţi sub piele şi se automutilează pentru a scoate acele vietăţi şi reacţiile violente asupra aparţinătorilor sau apropiaţilor crezând că vor să le facă rău", a spus Bogdan Gheorghe, medic Agenţia Naţională Antidrog.
Legislaţia din România îi pedepseşte pe traficanţi şi nu prea. Codul penal prevede o pedeapsă de la 6 luni la 3 ani sau amendă, în cazul în care ofiţerii antidrog reuşesc să demonstreze că traficanţii vând cu bună ştiinţă substanţele interzise. Cum indivizii nu sunt nici foarte sinceri şi nici chimişti de meserie, de cele mai multe ori scapă cu amenzi, control judiciar sau pedepse cu suspendare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰