Video O familie din Dolj a înlocuit culturile de legume şi cereale pentru a produce goji. Ce beneficii pentru organism are fructul magic
Dacă ai un vis, trebuie să te lupți pentru el, iar într-un final vei culegea și roade. Este ceea ce se încăpățânează să demonstreze o familie din Dolj care a înlocuit culturile de legume și cereale cu una de goji. Nimeni din sat nu a mai auzit de așa ceva și nici nu vrea să audă. Nici în piețe sau supermarketuri nu e ușor de intrat. Însă internetul le-a creat punți de legătură cu consumatorii. Acum, sunt pe cale de a obține și certificat de producător bio și sunt gata să livreze sănătate la borcan în băcăniile din toată țara.
În câmp, culesul e în floare. Ca și cultura de goji. Din iunie și până la lăsarea înghețului, arbustul tibetan dă rod. Nu e vreme de pierdut, ne spune Adrian Trancă, mândru foc că e singurul oltean care a înființat o astfel de cultură, alături de fiul şi nora lui.
Reporter: Cum este să culegeţi goji?
Adrian Tranca: Plăcut, dar foarte anevoios.
Reporter: Anevoios? De când lucraţi dvs. în agricultură?
Adrian Tranca: Păi, de când pot să lucrez, de când am început să muncesc.
Reporter: V-aţi fi imaginat că o să cultivaţi goji?
Adrian Tranca: Nu!
Beneficiile fructului Goji
Fiecare fruct este ales cu grijă. Se culeg doar fructele care arată perfect. Cultura este în curs de autorizare ca fiind una biologică. Culesul este migălos și se face cu mare grijă și atenție. Importanta este și procesarea. Din câmp și până în borcan, fructele ajung în maximum 24 de ore. Fructele de goji sunt folosite încă de acum 2 milenii în medicina asiatică. Sunt sursă de vitamina C și conțin o mulțime de antioxidanți, spun specialiștii. Iar dacă argumentele acestea nu vă conving, poate versatilitatea pe care o au în bucătărie o va face.
Andreea Trancă, nora: Am ales goji pentru că el nu este numai un simplu fruct, este un super aliment, are foarte multe vitamine, aminoacizi. Am ales un frcut care să ne ofere o porţie de sănătate şi nouă, dar şi viitorilor noştri clienţi. Practic produsele pe care le vedeţi expuse le obţinem prind deshidratatrea fructelor proaspete şi nu mai adăugăm nici un alt element sau o altă substanţă.
Nu orice magazin e dispus să valorifice producția familiei din Dolj. Andreea și soțul ei sunt cei care se încăpățânează să facă din fructele tibetane profit. Au investit peste 25 de mii de euro în afacere și, după 2 ani, au găsit și o cale de a-și vinde produsele pe reţele de socializare.
Andreea, producător: Şi în acelaşi timp colaborăm cu un agent care ne ajută pe partea de distribuţie şi sperăm ca produsele să ajungă în cât mai multe băcănii din ţară şi în casele cât mai multor români.
În România există mai puțin de 10 producători de goji, iar cultura bio înființată în Dolj este unica din Oltenia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰