Video O întoarcere în timp: Expoziție de costume tradiționale de mireasă
Cum arată costumele de mireasă în comunitățile tradiționale din Țara Bârsei? Ce podoabe purtau miresele, cu sute de ani în urmă și ce este o foaie de zestre? Dacă tot am sărbătorit ziua îndrăgostiţilor, este un moment bun să răspundem la aceaste întrebări.
- Cum arată costumele de mireasă în comunitățile tradiționale din Țara Bârsei
- Cum arătau nunţile pe vremuri
„Avem aceste panglici brodate, boboceii din jurul urechilor, zgărdanul cu bănuți, mărgelele din pietre cioplite”.
Așa arată costumul de mireasă din zona Rupea. E cea mai spectaculoasă piesă din expoziția de la Brașov, însă fiecare ţinută spune câte o poveste fascinantă despre obiceiurile locului. La costumul din Scheii Brașovului, de exemplu, culorile dominante sunt auriu și alb, iar podoabele sunt dintre cele mai discrete.
„E un pretext foarte bun să vii cu soțul sau cu partenerul, să vizitezi expoziția”, spune o vizitatoare.
O nuntă ca pe vremuri
„E o idee super faină, pentru că și doamnele și domnii pot fi interesați de cum se întâmplau lucrurile pe vremuri, cum arăta o mireasă, pe vremuri, care erau tradițiile”.
Expoziția de costume, accesorii și podoabe de mireasă include și o reconstituire a unei nunți din Scheii Brașovului, cu mireasă, nuntași și chiar cu un fotograf, cu aparat vechi, cu burduf. Costumele expuse aparțin comunităților de români, sași, maghiari și ceangăi.
Oana Țigănuș, muzeograf: „Am intenționat să aducem în fața publicului influența elitelor urbane, care importau produse sau realizau în ateliere meșteșugărești diverse accesorii de podoabă, pentru costume
Aceste elemente au ajuns ulterior în mediul rural, în comunităţile din zona Ţării Bârsei. Cele mai vechi piese din expoziţia de la Muzeul Civilizaţiei Urbane sunt din secolul 18”.
Citeşte şi: O femeie a decis să se mărite cu ea însăşi, după ce logodnicul a părăsit-o. Imagini de la nuntă
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰