Antena Meniu Search
x

Video O pasăre pe cale de dispariţie, descoperită într-o localitate din Bihor. Autorităţile au mutat o linie electrică aeriană în subteran pentru salvarea lor

Premieră în România. O linie electrică aeriană din Bihor a fost mutată în subteran pentru salvarea dropiilor, păsări aflate pe cale de dispariţie. În ţara noastră, doar în Salonta mai există câteva zeci de exemplare, iar asociațiile de profil împreună cu autoritățile locale au apelat la fonduri europene pentru a salva această specie. 

de Redactia Observator

la 23.06.2022, 08:59

Vezi și

La Salonta, în județul Bihor, o porțiune de 6 kilometri de linie electrică aeriană a fost plasată sub pământ pentru protejarea dropiilor. Păsările au o anvergură a aripilor ce poate ajunge şi la doi metri şi, pentru că zboară la joasă înălţime, riscau să se atingă de cablurile electrice. 

Attila Nagy, ornitolog Milvus: Aceste păsări se mai lovesc de linii aeriene electrice şi prin acest proiect am reuşit să facem să dispară 6 km de astfel de linie aeriană, prin care sperăm să se reducă rata de mortalitate a păsărilor. 

50 de exemplare de dropii, descoperite recente în Bihor 

În anii 90 se credea că nu mai există dropii, în România. Însă în jur de 50 de exemplare au fost descoperite recent, în zona de graniță din apropierea Salontei. 

Pe acelaşi subiect

Johanna Buslig, voluntar: I-am văzut chiar aici. Am văzut masculi, i-am văzut zburând. Sunt mari şi au un penaj foarte frumos. 

Attila Nagy, ornitolog Grupul Milvus: În Europa Centrală, populaţia este stabilă încă, deci aici avem cu puţin peste 2000 de exemplare din care 50 trăiesc în zona Salontei. Putem să spunem că e ultimul loc din România unde aceste păsări mai există. 

Pe lângă îngroparea liniei de tensiune, în regiune va fi construit şi un centru în care iubitorii naturii vor putea afla informaţii legate de biodiversitate şi specificul speciilor pe cale de dispariţie.

Patricia Ivanciuc, coordonator proiect Primăria Salonta: Realizarea unui centru de vizitare care pune accent pe dropie, dar nu numai, pe educaţia copilului, educaţia familiei. 

Proiectul cu fonduri europene este în valoare de 3 milioane de euro. Specialiştii atrag însă atenţia că, poluarea şi distrugerea habitatelor rămân mari ameninţări pentru animale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri sociale » O pasăre pe cale de dispariţie, descoperită într-o localitate din Bihor. Autorităţile au mutat o linie electrică aeriană în subteran pentru salvarea lor