Oamenii de la sat își exercită dreptul la vot, în schimbul unei recompense
Unde n-ajung mesajele candidaţilor, ajung pomenile electorale. Pe asta mizează oamenii de la sat, care sunt decişi să îşi exercite dreptul la vot, în schimbul unei recompense
Unde n-ajung mesajele candidaţilor, ajung pomenile electorale. Pe asta mizează oamenii de la sat, care sunt decişi să îşi exercite dreptul la vot, în schimbul unei recompense.
Habar nu au cine sunt cei care vor fotoliul de preşedinte şi nici nu-i interesează. Aşteaptă ca partidul să vină în peţit. Colegii noştri au surprins, cu ajutorul unei camere ascunse, disponibilitatea alegătorilor de la sat.
Bannere uriaşe, care traversează drumurile proaste, îndeamnă la prosperitate. În comunele de la marginea Bucureştiului, prezidenţiabilii zâmbesc de pe fiecare stâlp. Dar nu atrag privirile sătenilor.
Nu e loc de politeţe. Negocierea e simplă. Ia votul…cine dă mai mult. Sau, cel care măcar dă ceva! Aşteptarea e apăsătoare. Alegătorii stau până în ultima clipă să afle unde pun ştampila. Abia în ziua votării, partidele se bat în oferte.
Nimic nu e bătut în cuie. Convingerile se pot schimba fără discuţii în faţa secţiei de vot, pentru preţul corect. La oraş, însă, conşţiinţa e trează. Mai ales în faţa camerei de filmat.
Oamenii nu iau prea în serios acest schimb. Potrivit codului penal, vânzarea sau cumpărarea de vot se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰