Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL! Tomograf nefolosit din cauza unor usi

Am avut spitale, dar le-am inchis! Motivatiile reorganizarii de acum doi ani erau simple. Marile spitale sa fie modernizate, cele satesti sau orasenesti sa se desfiinteze sau sa se reprofileze

Vezi și

Totul, in numele cheltuitului inteligent. Asa ca multe spitale au ajuns din ograda Guvernului in cea a autoritatilor locale sau judetene. Pe hartie totul suna bine, doar ca de la centru pana la autoritatile locale, telefonul fara fir al responsabilitatilor s-a rezumat la o intrebare. Avem un spital ce facem cu el? Mai nimic. Un exemplu este spitalul din Botosani, unde un computer tomograf asteapta de un an sa fie dat in functiune. De ce nu s-a intamplat asta pana acum? Pentru ca nu au ajuns usile de plumb.

E de rasul- plansul sa ai un aparat modern in spital, dar pacientii tai sa fie nevoiti sa-si faca analizele in alte orase. Dar e real. Si se intampla, unde altundeva, decat in Romania. Mai exact, la Botosani. Spitalul de acolo are un aparat tomograf ultra-modern. Doar ca, momentan, singurul sau scop este sa acumuleze cat mai mult praf. De ce? "A durat destul de mult, a fost o intreaga epopee, dar lucrurile au tinut mai degraba de partea de constructii, pentru ca au aparut elemente de noutate, in sensul ca au fost necesare usi din plumb", a explicat Sorescu Gheorghe, vicepresedinte Consiliul Judetean Botosani.

Dar nefiind usi, nu sunt nici radiatii si nici pacienti care sa beneficieze de aceasta aparatura. Iar bolnavii n-au de ales si fac naveta. Aparatul ar fi trebuit sa fie pus in functiune in luna aprilie. Ar fi trebuit, doar ca atunci usile de plumb nu ajunsesera.

Doua luni de intarziere sunt echivalentul sfertului academic in constructii. Iar intarzierea este justificata prin vechea meteahna a Romaniei. Lipsa banilor. "Au fost cumva datorate si faptului ca firma care a efectuat constructiile ne-a conditionat de plata unor sume, neavand sume pentru a da avans la acele usi de plumb", a mai povestit Sorescu.

Una peste alta, chiar in ziua in care am mers sa discutam cu cei din conducerea spitalului, usile de plumb, acest cui al lui Pepelea de la spitalul din Botosani, au ajuns. "Lucrarile practic s-au finalizat. Urmeaza sa vina in aceasta noapte sau maine dimineata, cel tarziu, cei de la Cluj, care l-au dezasamblat si-l instaleaza in urmatoarele zile".

Totul mai depinde acum de Comisia Nationala Nucleara, care ar trebui sa dea avizul de functionare aparatului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL! Tomograf nefolosit din cauza unor usi