Antena Meniu Search
x

Oltenii, fruntași la producția de roșii

Cererea mare pentru roşiile româneşti îi determină pe mulţi legumicultori să investească în această cultură. Subvenţiile acordate de stat sunt la mare căutare, mai ales acum când pandemia a afectat multe domenii de activitate.

de Redactia Observator

la 06.05.2020, 17:43

Vezi și
  • Producătorii au fost nevoiţi să mai lase din preţ.
  • Agricultorii ies devreme cu roşiile pe piaţă pentru subvenţii.

Pentru a-i ajuta pe cultivatori autorităţile au prelungit termenul pentru depunerea dosarelor de subvenţie. Cum era de aşteptat cei mai interesaţi de acest ajutor sunt oltenii.

Adrian are 26 de ani și a crescut în ferma de legume a familiei. Pentru el agricultura este un mod de viaţă. Iar de câţiva ani beneficiază de subvenţiile oferite prin programul Tomata, care l-a ajutat să îşi dezvolte mai mult solariile. De aici reuşeşte să iasă cu roşii pe piaţă încă din luna aprilie.

Adrian Cazacu, producător agricol: Cu roşia mergem în Bucureşti, unde este cea mai mare piaţă, prin Pucheni, în angro. O vindem angro, nu putem să vindem atâta cantitate numai pe tarabe. Am avut o problemă şi am zis dacă nu vom reuşi să ieşim prea devreme cu roşia. Am semănat devreme, am replicat devreme și ne-am gândit, o sa iasă pandemia, n-o sa aibă omul voie sa iasă din casă sa meargă la piață sa cumpere.

Subvențiile se acordă, însă, în anumite condiţii. Aşa că este important ca agricultorii să iasă devreme cu roşiile pe piaţă.

Şi cum pandemia a afectat o mare parte din populaţie, iar oamenii au mai multă grijă pe ce dau banii, producătorii au fost nevoiţi să mai lase din preţ pentru a putea vinde toată marfa conform cerinţelor.

Termenul de depunere a dosarelor, pentru obținerea subvenției prin programul Tomata, a fost prelungit până în 15 mai.

Ion Anuţa, director adjunct Direcția agricolă Olt: Până la această dată s-au efectuat vizite la un număr de 700 de fermieri dintre care 450 - 500 sunt deja în piețele din judeţul Olt și în piețele din România. Noi sperăm ca până la sfârșitul programului, până pe 15 mai, din informațiile pe care le avem la această dată, numărul fermierilor înscriși în program va fi în jurul cifrei de 4.500-5.000 de fermieri.

Pentru accesarea fondurilor dosarele pot fi depuse și online.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Oltenii, fruntași la producția de roșii