Antena Meniu Search
x

Tinerii s-au apropiat mai mult de lectură în perioada pandemiei

Există şi o parte bună a pandemiei: tinerii s-au apropiat mai mult de lectură. În perioada stării de urgenţă, nu puţini au fost cei care au comandat online titlurile dorite.

de Redactia Observator

la 27.05.2020, 16:59

Vezi și
  • Cele mai căutate au fost volumele de beletristică.
  • 70 la sută dintre cititori preferau înainte să meargă în librării.

Aşa se face că, per total, vânzările au crescut cu 30 la sută. De cealaltă parte, anticariatele şi librăriile au avut şi încă mai au de suferit. Nici acum, după ce şi-au redeschis uşile, cumpărătorii nu se înghesuie să le calce pragul. Multe sunt acum în pragul colapsului.

Sunt tot mai puţini cititorii care trec pragul unui anticariat din centrul Braşovului. Astrid Hermel se află la cârma lui de mai bine de cinci decenii. Înainte de pandemie, primea zilnic zeci de turişti care plecau cu pungi pline cu cărţi. Acum vânzările de abia dacă ajung la 20 la sută.

Astrid Hermel, proprietar anticariat: Într-un moment de dezamăgire, supărare am zis chiar că închid şi lichidez anticariatul. Au fost numai păreri de rău, atunci m-am scuturat şi am zis totuşi nu au putea să fac pentru braşoveni această treabă, am nevoie de ajutor.

Aşa că se gândeşte să mute cele 12 mii de titluri în online. Mediul în care vânzările de carte au crescut simţitor în ultimele luni. Deşi înainte de criza Coronavirusului, 70 la sută dintre cititori preferau să meargă în librării să răsfoiască romanele, acum lucrurile s-au schimbat radical.

Ioana Muntean, cititor: La începutul perioadei mi-a fost foarte teamă de COVID şi de tot ce se întâmplă, nu am avut curaj nici măcar să comand prin curier. Am comandat e-book uri.

Virgil Oniţă, director editură: Am avut o creştere de peste 30 la sută în vânzările online. Am avut surpriza să constatăm că faţă de anul trecut, cei care au trecut în primul rând pe online au fost tinerii. Am avut 84 la sută tineri între 18 şi 24 de ani.

Cele mai căutate au fost volumele de beletristică. Şi cărţile pentru copii au înregistrat creşteri de peste 70 la sută în ultimele două luni.

Iuliana Răducanu, reprezentant librărie: Se cumpără romane grafice, cărţi pentru copii, de istorie, de dezvoltare personală mai ales, toată lumea a avut nevoie să recurgă la o anumită metodă, fiecare a avut mecanismele lui să facă faţă pandemiei. 

Doar în 2008, din cauza crizei financiare, cei care au astfel de afaceri s-au mai confruntat cu o perioadă atât de grea. Acum, din cauza pandemiei, librăriile fizice vor avea nevoie de ani întregi să îşi recupereze pierderile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Tinerii s-au apropiat mai mult de lectură în perioada pandemiei