Orășenii care s-au mutat la poalele munților, fericiți în vreme de pandemie

De Diana Speretoiu.
Publicat: 05.10.2020, 19:32.
Actualizat: 05.10.2020, 23:38

Dau viaţa din Capitală pe un trai la ţară! E schimbarea pe care o fac tot mai multe familii, care lasă în urmă aglomeraţia urbană şi se apucă de turism. Exodul din marile oraşe, în satele din munţi - e un fenomen care a curprins toată România. Şi-un loz câştigător chiar şi în pandemie, când cei mai mulţi turişti aleg vacanţele în pensiuni izolate.

Multe familii din Capitală ori de la malul mării s-au îndrăgostit iremediabil de o mică localitate din Gorj şi s-au mutat definitiv acolo. Au lăsat în urmă viaţa agitată de la oraş şi au pariat pe o afacere la poalele munţilor. Au început o viaţă nouă de la zero şi acum trăiesc din turism. Iar anul acesta, in pandemie, au primit confirmarea ca mișcarea a fost una bună: au tras lozul câştigător.

O casă în natură, o prispă ca în poveşti şi-o linişte desăvârşită - aşa arată visul împlinit al unui om care, după o viaţă în Capitală, a renunţat la tot şi s-a mutat la ţară.

Marian Ban, proprietar pensiune: Am plecat absolut de la zero. Era numai saivan pe zonă, pe terenul respectiv. Am lucrat singur împreună cu soţia.

Aşa a ridicat, în comuna Polovragi, o pensiune cochetă în care găzduieşte turişti din toată lumea - de la americani, până la belgieni şi olandezi.

Marian Ban, proprietar pensiune: O familie de nemţi s-a urcat în căruţa vecinului meu şi s-au plimbat pe aici cred că timp de o jumătate de oră până a spus calul: Gata, nu mai vreau. şi făceau poze şi le trimiteau în Germania la cunoscuţi.

Fost inginer în Bucureşti, Marian Ban spune că va rămâne toată viaţa în Polovragi, unde a început o nouă viaţă - mai tihnită.

Marian Ban, proprietar pensiune: Este un fel de Maramureş sau Bucovina a Olteniei. Foarte multe mănăstiri pe un areal restrâns. Deci toată zona de aici e extraordinară.

Peştera Polovragi, Cheile Olteţului, cel mai îngust canion din Europa, sunt printre principalele atracţii ale zonei. Au adus aici sute de mii de turişti, dar şi familii întregi care au hotărât să se stabilească definitiv în localitate

Doar în ultimii ani, 15 familii din Constanţa, Craiova, Bucureşti şi Giurgiu au renunţat la agitaţia din oraşe şi s-au mutat definitiv aici. Marius lucra în telecomunicaţii, iar soţia sa era avocat, când au hotărât să-şi crească cei doi copii la ţară, în Oltenia. Acum, trăiesc din turism şi se mândresc cu o pensiune ridicată de la zero, în apropierea Mânăstirii Polovragi.

Marius Cionoiu, proprietar pensiune: Cu mult curaj, am renunţat la oraş. Suntem aici cu copii, cu căţel, cu purcel. Foarte mult de muncă, multă răbdare, stres, nopţi nedormite.

Dar spune că e un pariu câştigător - chiar şi în timpul pandemiei.

Marius Cionoiu, proprietar pensiune: Având în vedere că turiştii nu au mai plecat dincolo, a fost fluxul foarte mare. Au fost două familii care au locuit aici aproape 40 de zile. Cu copiii, s-a lucrat de aici. totul a fost în regulă.

Iar numărul turiştilor va creşte în viitor: un nou sat de vacanţă cu 80 de pensiuni e pe cale să apară lângă munţii Parâng, unde oricine poate să concesioneze un teren şi să înceapă o afacere în turism.

Citește și
Eveniment • pe 16.08.2017 la 19:18
Accident TERIBIL la Orăşeni! ŞAPTE victime, toate transportate în stare gravă la spital VIDEO
recomandari pe a1.ro
”Cea mai tatuată femeie” a cheltuit aproape 50.000 $ să se umple din cap până în picioare cu tatuaje. Cum arăta înainte
Social • pe 05.04.2015 la 19:30
Orăşenii aleg să-şi petreacă Paştele la ţară

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • pe 19.01 la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Horoscop vineri, 22 ianuarie: Racii vor avea parte de zile mai liniștite
pe spynews.ro
Afirmaţie uluitoare făcut de vedetă pe reţelele de socializare: "Aceste femei sunt iresponsabile! De ce naşti al patrulea copil?!"
pe antenasport.ro
Ioana n-a mai suportat umilinţa şi şi-a dat iubitul care o înşela pe mâna poliţiei. Dezvăluirea incredibilă făcută de logodnica acestuia
pe antenasport.ro
Fata vedetei Anamaria Prodan uimeşte din nou! Cum a fost surprinsă fata de 21 de ani pe străzile din Bucureşti
pe antenasport.ro
La puțin timp după ce tatăl lui Sebastian Rulli a suferit un atac cerebral, acesta își revine miraculos
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
7:37 Valeriu Gheorghiţă: Suntem cu dozele aproape pe fix: cât avem pe stoc atât vom folosi. Săptămâna viitoare va ajunge p nouă tranșă de vaccin 7:26 Un TIR plin cu bumbac a luat foc în trafic, în apropiere de Râmnicu Vâlcea 23:07 Pfizer a redus livrările de vaccin în unele țări din UE în această săptămână: Şi România este afectată 22:57 Video viral: La sfinţire cu ştampila. Modernizarea a ajuns şi la purtătorii de sutană 22:39 Acord în Consiliul European pentru recunoașterea reciprocă a testelor Covid-19, pe întreg teritoriul UE 22:14 Patru tineri din Teleorman au zburat cu decapotabila de pe şosea: Pasagerii au fost pur şi simplu aruncaţi pe câmp 21:47 Sorin Cîmpeanu a semnat ordinul pentru reducerea numărului de elevi în clasele de liceu 21:44 Observator de bine, 21 ianuarie 2021. Primul transplant renal din acest an în România, un succes 21:33 Știrile zilei, 21 ianuarie 2021. Condiția pusă pentru ca restaurantele și instituțiile de cultură să se redeschidă 21:29 Geanta de pandemie: Constrânşi de restricţii sau de teama infectării, oamenii poartă la ei adevărate kit-uri sanitare
CITEȘTE PE A1.ro
Ce pensie şi ce beneficii va avea Donald Trump ca fost preşedinte al Americii. Ce sumă îi va intra în buzunar lunar
A1.RO
Gabriela Cristea, mai sexy ca niciodată. Cum arată picioarele ei în fustă mini după ce a slăbit peste 25 kilograme
A1.RO