Antena Meniu Search
x

Video Ouăle încondeiate tradiţional ar putea deveni obiecte de patrimoniu: ''Este o recunoaştere a măiestriei celor care le pictează''

Este Joia Mare, zi în care, în mod tradiţional, se vopsesc ouăle de Paşte. În Maramureş, vopseaua chimică nu e la mare căutare. Aici, femeile fierb ouăle în apă cu foi de ceapă pentru a le da culoare. Sunt metode care vor intra în curând şi în patrimoniu, pentru ca aceste tehnici să nu se piardă. Asta nu înseamnă, însă, că nu apar şi tehnici noi. La Timişoara, mai mulţi copii au inventat roboţii de vopsit ouă.

de Redactia Observator

la 29.04.2021, 09:48

Vezi și
  • Ouăle încondeiate în mod tradiţional ar putea deveni obiecte de patrimoniu

''Băgăm într-un ciorap oul și cu mare mare grijă aranjăm niște frunzulițe dar  trebuie să ia grijă că se mai clătesc și apoi nu rămâne modelul trebuie tare bine strânsă și să nu se miște.''

În satele din Maramureş, de Joia Mare, ouăle se vopsesc doar cu produse naturale, aşa cum a dictează tradiţia de sute de ani. Vopseaua se face din foi de ceapă, iar pentru decorarea ouălor, femeile culeg frunze din gospodărie. Este felul în care cei de aici cinstesc jertfa Mântuitorului.

''Apoi le fierbeți în coajă de ceapă, nu?

Păi punem apă pe ele, un pic de sare şi o picătură de oțet.''

Pe acelaşi subiect

Ouăle înroșite nu vor fi consumate până ce preotul nu le va sfinți. Acestea vor fi așezate în coșul cu bucate tradiționale pe care maramureșenii îl vor duce la Slujba de Înviere. Ouăle încondeiate atât de frumos în ţara noastră sunt pe cale să devină obiecte de patrimoniu. Este intenţia Ministerului Culturii, care vrea ca tehnicile de încondeiere, dar şi cele de ornamentare prin gravare ori aplicare de mărgele să nu se piardă. 

''Este o recunoaştere a măiestriei celor care le pictează. Important să ne păstrăm tradiţiile şi să le punem în valoare''. 

''Este un lucru foarte bun atâta timp cât se recunosc niște valori, atâta timp cât sunt sau nu sunt autohtone sau le-am împrumutat de undeva, atâta timp cât ne ținem de ele și le promovăm ca niște valori mi se pare normal.''     

De la încondierea tradiţională la cea modernă

Însă în Joia Mare, vopsirea ouălor se poate face şi în stil modern. O demonstrează mai mulţi copii pasionaţi de IT şi robotică din Timişoara. Aceştia au creat din piese Lego un aparat care face vopsirea ouălor mai uşoară.

''Acesta este un aparat care se învârte şi tu doar pui oul şi ţii pensula.'' 

Viteza motorului şi direcţia în care oul se va învârti sunt programate cu ajutorul unei tablete conectate wireless la aparat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Ouăle încondeiate tradiţional ar putea deveni obiecte de patrimoniu: ''Este o recunoaştere a măiestriei celor care le pictează''