Antena Meniu Search
x

Pacheţelul de la şcoală e plin de E-uri. Dovadă stă un nou studiu realizat de specialişti

Un simplu pacheţel cu mâncare pentru şcoală poate să conţină şi zeci de E-uri. Enorm, atrag atenţia specialiştii, care au publicat rezultatele unui nou studiu.

Vezi și

Un simplu pacheţel cu mâncare pentru şcoală poate să conţină şi zeci de E-uri. Enorm, atrag atenţia specialiştii, care au publicat rezultatele unui nou studiu. Şunca, salamul, brânza topită sau ketchup-ul, ingrediente de bază în sandvişul elevilor, conţin numeroşi aditivi periculoşi pentru cei mici.

Albert are 8 ani şi e mare fan al pachetelor puse de mama lui. La fel e şi Daria, sora lui, mai ales că mâncarea primită de la şcoală nu prea e pe gustul lor. 

"Îmi place să mănânc pâine cu unt, salată şi un pic de şuncă sau fără şuncă şi cu nişte castraveţi. Şi o pară tăiată sau un măr îmi place foarte mult", spune Daria.

Un studiu InfoCons arată câţi aditivi ajung să pună părinţii în pachetul pentru şcoală al elevilor.

Sorin Mierlea, preşedinte INFOCONS: "Ne trezim că de cele mai multe ori acel sandviş să devină o bombă din pdv al numărului de coloranţi, conservanţi, celebrele E-uri. Poate să ajungă la 15, dar si până la 40-47 într-un singur sandvis."

Aşa ajunge un simplu sandviş să conţină chiar şi zeci de E-uri.

O bucătăreasă cu experienţă dovedeşte contrariul. 

Dana, bucătăreasă: "Folosim o pâine chabata, care e sănătoasă, caşcaval de casă, piept de pui, tranşat, avocado, morcov, roşie, iaurt cu muntă. combinaţiile sunt nenumărate. Punem pieptul de pui pe pâine, fără margarina, branya topita, la final vom adauga sos de iaurt cu menta."

Ideal este ca sandvişul elevilor să conţină întotdeauna legume, cum este acesta şi de evitat sa aibă multe grăsimi, cum vedem în partea cealaltă, salam șuncă și branză topită.

Astfel de combinaţii sănătoase îi feresc pe copii de numeroase afecţiuni. 

Ligia Alexandrescu, medic nutriţionist: "Nu mezeluri! Sunt pline de glutamat de sodiu, de sare, de grăsimi saturate şi-i expunem pe copii la boli grave încă de la o vârstă foarte mică. Şi atunci..la cuptor, pulpă de curcan cu verdeţuri, cu tot felul de mirodenii."

Sunt de evitat, de asemenea, zahărul, sucurile şi brânzeturile sărate.

Nu la fel de inventiv e statul, care, în ultimii ani, a oferit copiilor lapte şi corn.

"Programul pentru şcoli", care include şi mese de fructe şi legume pe lângă produse lactate şi de panificaţie, a primit deja bani de la Guvern, iar "Programul miere în şcoli" va fi demarat din ianuarie 2019. Programul "masă caldă" pentru elevi rămâne însă un proiect pilot.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Pacheţelul de la şcoală e plin de E-uri. Dovadă stă un nou studiu realizat de specialişti