Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pacienți cu forme grave de COVID, refuzați la internare în București. O femeie susține că mama ei, cu hipoxie, a fost trimisă acasă: "M-am panicat"

Sistemul sanitar îşi arată în fiecare zi limita. S-a ajuns în situaţia ca unii bolnavi de COVID-19 să nu fie internaţi, deşi starea lor e gravă. Sunt puşi chiar să semneze că nu vor să li se facă investigaţii. Spitalele sunt copleşite de numărul mare de pacienţi, motiv pentru care aproape o mie de persoane infectate aşteaptă eliberarea unui pat în camerele de gardă de la Urgenţe. 

de Ema Schweninger

la 09.04.2021 , 19:45

  • În pandemie, pacienţii nu luptă doar cu boala, ci şi cu sistemul. Dacă aţi fost într-o situaţia asemănătoare, va invităm să intraţi pe site-ul ObservatorMews.ro şi să ne scrieţi la secţiunea Fii Observator! 

Fiica pacienților: Din oră îi oră îi punea să îşi ia saturaţia. Mama avea saturaţia scăzută: 89, 90, 91.

A fost momentul în care fiica femeii bolnave a intrat în panică şi a sunat la 112. Medicul de familie le spusese că trebuie să ajungă urgent la spital dacă scade oxigenul din sânge. O ambulanţă i-a transportat pe pacientă şi pe soţul ei, diagnosticat tot cu COVID-19, la un spital din Bucureşti. 

Fiica pacienților: Pe mama au pus-o pe oxigen, i-au pus mască. Amândoi au afectat plămânul. 

Vezi și

Câteva ore mai târziu, cei doi pacienţi au fost trimişi acasă. Li s-a spus că rezultatele investigaţiilor vor fi trimise pe mailul fiicei. Scrie negru pe alb că se recomandă internarea, dar femeia a fost urcată într-o ambulanţă. 

Pe acelaşi subiect

Fiica pacienților: La diagnosticul mamei scrie: formă severă cu potenţial evolutiv şi se recomandă internarea. Oxigenul, la mama, 91.

Reporter: Cu această saturaţie a fost trimisă acasă?

Fiica pacienților: Da. M-a panicat, ne-am îngrijorat foarte tare. Cred că trebuia să fie sub supraveghere, noi nu avem mască acasă.

Un bărbat susține că a fost pus să semneze că nu dorește internarea

Şi un bărbat dus de ambulanţă tot la acelaşi spital din Capitală spune că imediat cum a ajuns a fost pus să semneze că nu doreşte internarea. Înainte ca medicii să îi facă vreo investigaţie. Revoltat, pacientul a refuzat. Atunci a fost ameninţat că nu îi vor face analize. "Mi-au spus că 5.000 de oameni au semnat înaintea mea şi că eu sunt singurul care a refuzat. Mai multe asistente au încercat să mă convingă să fac asta, dar nu am fost de acord şi le-am cerut să îmi dea în scris că nu îmi fac investigaţii dacă nu semnez documentul", susține el.

În cele din urmă, medicii i-au făcut investigaţii. Spitalul nu a răspuns acuzaţiilor până în acest moment. Nu ar fi singurele cazuri. 

Spitalele sunt suprasolicitate de numărul mare de îmbolnăviri

Marius Balea, şeful secţiei de pneumologie Spitalul Colentina: Au ajuns în ultima vreme la noi cazuri în care pacienţii deja erau hipoxici acasă, adică aveau sub 90% saturaţia, 85, 86, 84 chiar, la care a venit ambulanţa şi li s-a spus că sunt ok, să stea acasă, să îşi ia omul doar oxigenul. Un alt pacient nu a avut o evoluţie bună şi a trebuit să fie chiar ventilat.

Ambulanţa Bucureşti susţine însă că nu s-ar fi ajuns în astfel de situaţii. O posibilă explicaţie? Foarte greu se mai găsesc locuri libere în toată ţara. 13.748 de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 sunt acum internaţi. 1.496 dintre ei sunt în stare gravă şi critică la Terapie Intensivă. 

801 pacienţi infectaţi cu COVID-19 sunt blocaţi în unităţile de primiri urgenţe din întreaga ţară. 34 dintre ei sunt intubaţi. Ar trebui internaţi la Terapie Intensivă, dar nu sunt paturi.

Ema Schweninger Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Pacienți cu forme grave de COVID, refuzați la internare în București. O femeie susține că mama ei, cu hipoxie, a fost trimisă acasă: "M-am panicat"