Antena Meniu Search
x

Video Pacienți cu forme grave de COVID, refuzați la internare în București. O femeie susține că mama ei, cu hipoxie, a fost trimisă acasă: "M-am panicat"

Sistemul sanitar îşi arată în fiecare zi limita. S-a ajuns în situaţia ca unii bolnavi de COVID-19 să nu fie internaţi, deşi starea lor e gravă. Sunt puşi chiar să semneze că nu vor să li se facă investigaţii. Spitalele sunt copleşite de numărul mare de pacienţi, motiv pentru care aproape o mie de persoane infectate aşteaptă eliberarea unui pat în camerele de gardă de la Urgenţe. 

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 09.04.2021, 19:45

Vezi și
  • În pandemie, pacienţii nu luptă doar cu boala, ci şi cu sistemul. Dacă aţi fost într-o situaţia asemănătoare, va invităm să intraţi pe site-ul ObservatorMews.ro şi să ne scrieţi la secţiunea Fii Observator! 

Fiica pacienților: Din oră îi oră îi punea să îşi ia saturaţia. Mama avea saturaţia scăzută: 89, 90, 91.

A fost momentul în care fiica femeii bolnave a intrat în panică şi a sunat la 112. Medicul de familie le spusese că trebuie să ajungă urgent la spital dacă scade oxigenul din sânge. O ambulanţă i-a transportat pe pacientă şi pe soţul ei, diagnosticat tot cu COVID-19, la un spital din Bucureşti. 

Fiica pacienților: Pe mama au pus-o pe oxigen, i-au pus mască. Amândoi au afectat plămânul. 

Câteva ore mai târziu, cei doi pacienţi au fost trimişi acasă. Li s-a spus că rezultatele investigaţiilor vor fi trimise pe mailul fiicei. Scrie negru pe alb că se recomandă internarea, dar femeia a fost urcată într-o ambulanţă. 

Pe acelaşi subiect

Fiica pacienților: La diagnosticul mamei scrie: formă severă cu potenţial evolutiv şi se recomandă internarea. Oxigenul, la mama, 91.

Reporter: Cu această saturaţie a fost trimisă acasă?

Fiica pacienților: Da. M-a panicat, ne-am îngrijorat foarte tare. Cred că trebuia să fie sub supraveghere, noi nu avem mască acasă.

Un bărbat susține că a fost pus să semneze că nu dorește internarea

Şi un bărbat dus de ambulanţă tot la acelaşi spital din Capitală spune că imediat cum a ajuns a fost pus să semneze că nu doreşte internarea. Înainte ca medicii să îi facă vreo investigaţie. Revoltat, pacientul a refuzat. Atunci a fost ameninţat că nu îi vor face analize. "Mi-au spus că 5.000 de oameni au semnat înaintea mea şi că eu sunt singurul care a refuzat. Mai multe asistente au încercat să mă convingă să fac asta, dar nu am fost de acord şi le-am cerut să îmi dea în scris că nu îmi fac investigaţii dacă nu semnez documentul", susține el.

În cele din urmă, medicii i-au făcut investigaţii. Spitalul nu a răspuns acuzaţiilor până în acest moment. Nu ar fi singurele cazuri. 

Spitalele sunt suprasolicitate de numărul mare de îmbolnăviri

Marius Balea, şeful secţiei de pneumologie Spitalul Colentina: Au ajuns în ultima vreme la noi cazuri în care pacienţii deja erau hipoxici acasă, adică aveau sub 90% saturaţia, 85, 86, 84 chiar, la care a venit ambulanţa şi li s-a spus că sunt ok, să stea acasă, să îşi ia omul doar oxigenul. Un alt pacient nu a avut o evoluţie bună şi a trebuit să fie chiar ventilat.

Ambulanţa Bucureşti susţine însă că nu s-ar fi ajuns în astfel de situaţii. O posibilă explicaţie? Foarte greu se mai găsesc locuri libere în toată ţara. 13.748 de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 sunt acum internaţi. 1.496 dintre ei sunt în stare gravă şi critică la Terapie Intensivă. 

801 pacienţi infectaţi cu COVID-19 sunt blocaţi în unităţile de primiri urgenţe din întreaga ţară. 34 dintre ei sunt intubaţi. Ar trebui internaţi la Terapie Intensivă, dar nu sunt paturi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Pacienți cu forme grave de COVID, refuzați la internare în București. O femeie susține că mama ei, cu hipoxie, a fost trimisă acasă: "M-am panicat"