Video Pacienţi obligaţi să-şi amâne operaţiile din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus
Măsuri extreme luate de autorităţile din Sănătate. Pentru că numărul mare de pacienţi cu coronavirus a devenit copleşitor pentru spitale, o parte din operaţii vor fi amânate. Este vorba despre intervenţiile care nu sunt urgenţe. Astăzi am înregistrat noi recorduri: cel mai mare număr de bolnavi de covid internaţi şi cei mai mulţi pacienţi în stare critică la ATI.
- Reprezentanţii unor instituţii se tem că pacienţii obligaţi să-şi amâne operaţiile considerate neesenţiale ar putea muri.
Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Floreasca arată ca o Secţie de Terapie Intensivă. Se aude continuu sunetul aparatelor care îi ţin în viaţă pe bolnavii de COVID. Sunt 14 pacienţi care aşteaptă eliberarea unui pat la ATI. Toţi sunt deja pe oxigen.
Bogdan Opriţa, medic şef UPU SMURD Floreasca: Avem oameni de 35 de ani, de 40 de ani, de 50 de ani fără comorbidităţi şi care au nişte forme medii spre severe.
O pacientă de 150 de kilograme infectată cu SARS-COV 2 care avea dureri abdominale intense şi care abia mai putea respira a aşteptat în Camera de Gardă din Botoşani 24 de ore. Femeia avea o tumoră gigant de 24 de kilograme şi a fost băgată în sala de operaţie doar după ce s-a eliberat un loc la ATI.
Iulian Preda, medic Spitalul Judeţean din Botoşani: Am aşteptat, cu alte cuvinte, să moară cineva din Reanimare, partea cu COVID pozitivă, ca să putem transfera pacienta după ce o operam.
Şi la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi sunt 20 de bolnavi infectaţi cu SARS-CoV-2.
Diana Cimpoieşu, şef UPU Spitalul Sf. Spiridon: Zece sunt pacienţii cu necesar mare de oxigen, şapte sunt pe ventilator, fie intubaţi, doi dintre ei, fie pe ventilaţie non invazivă. Pentru unul am găsit loc de transfer.
Un clujean de 32 de ani, ajuns în stare gravă la spital cu afectarea pulmonară de 75%, a avut noroc să găsească un pat liber, dar a refuzat oxigenul. Medicii spun că nu e un caz singular, ci chiar un fenomen.
Milena Man, şef Secţie COVID Spitalul de pneumoftiziologie Cluj-Napoca: Deşi erau în stare gravă, cu afectarea mare, au refuzat şi nu ştiam de ce nu le merge bine, căci îl ţineau în barbă pe motiv că ar putea să le provoace edem cerebral.
Sunt 824 de pacienţi cu COVID-19 blocaţi în UPU-urile din toată ţara. 25 dintre ei sunt intubaţi şi ar trebui duşi la Terapie Intensivă, dar nu sunt paturi. Cea mai gravă situaţie e în Capitală, unde nu mai sunt locuri de câteva zile. În curtea Spitalului Pantelimon din Bucureşti, ambulanţele vin continuu.
Unele Salvări aşteaptă câte 2-3 ore cu bolnavii până li se găseşte un loc.
Dragoş Daviţoiu, manager Spitalul Pantelimon: La Terapie Intensivă sunt şase medici care fac faţă la trei Reanimări plus 14 săli de operaţie plus consulturi interdesciplinare.
Autorităţile au decis că operaţiile care nu sunt urgente vor fi amânate.
Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Va fi necesar acum, cât este valul 3 în derulare, pentru că avem nevoie de resurse umane în primul rând şi avem nevoie de acele spaţii de îngrijire pentru pacienţii care sunt în maximă urgenţă.
Pacienţii care au alte probleme de sănătate se pot îndrepta către spitalele private
Gravidele, bolnavii de cancer sau cei care suferă traumatisme nu vor fi afectaţi de această măsură. În schimb, ar putea fi amânate o parte din intervenţiile ortopedice, unele operaţii de hernie sau de litiază biliară.
La Craiova, intervenţiile chirurgicale au fost deja amânate.
Cristina Geormăneanu, directorul medical al spitalului din Craiova: Reţeaua de distribuţie a oxigenului, veche de peste 50 de ani de ani, nu poate să facă faţă consumului.
Asociaţiile de pacienţi se tem că oamenii trecuţi pe listele de aşteptare vor muri şi spun că aşa s-a întâmplat cu unii bolnavi în starea de urgenţă, anul trecut. Şi atunci, internările şi operaţiile au fost amânate.
Cezar Irimia, preşedintele FABC: Este o nouă condamnare la moarte. Vom merge chiar în instanţă pentru a ne apăra drepturile acolo. Nu permitem să ni se ia un drept la viaţă.
Singura soluţie ar fi sistemul privat, însă puţini oameni îşi permit.
Vasile Barbu, preşedintele ANPC: O Terapie Intensivă într-un spital privat poate să depăşească 3.000 de lei pe zi, pe lângă operaţie.
Medicii le cer pacienţilor amânaţi să sune de urgenţă dacă starea de sănătate se deteriorează.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰